Δένδιας: Η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου

«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορόυτς Ρέις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα». Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Από εκεί και πέρα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. «Γενικά, έγινε ευρύτερη συζητήση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ