Δένδιας: Δεν συζητούνται προτάσεις εκτός Διεθνούς Νομιμότητας – Ο Λουκασένκο αντιγράφει Ερντογάν

Οι προτάσεις εκτός του πλαισίου της Διεθνούς Νομιμότητας δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο συζήτησης διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως υπογράμμισε, στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το Δεκέμβριο, Ελλάδα και Κύπρος αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεγαλόνησο.

«Η Τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένουν να συζητείται μία λύση για το Κυπριακό εκτός του πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Διεθνούς Νομιμότητας» τόνισε ο κ. Δένδιας. 

Εμείς τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, θα είμαστε αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Για να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

«Το όραμα μας παραμένει μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένη από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες» 

«Χθες, τόσο ο Νίκος όσο και εγώ, τονίσαμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας, η οποία αντιβαίνει και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το Δεκέμβριο, αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για αυτή την κατάσταση, στη βάση των προτάσεων του Υψηλού Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες περιμένουμε πολύ σύντομα» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών, όπως έχω επανειλημμένως πει δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία και, βεβαίως, δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί μια μέρα το Διεθνές Δίκαιο, θα πάψει να προωθεί μία νεο-οθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα, θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα. Δυστυχώς, όμως, αυτή η μέρα δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά. Ιδίως όταν κανείς βρίσκεται εδώ στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Απ’ τη Λευκωσία αυτό το όνειρο φαίνεται πολύ μακρινό.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βαθύτατα προσηλωμένες στον σεβασμό και στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε.

Η Τουρκία, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζει πάλι τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενέργειες προκλητικές και παράνομες.

Συνεχίζονται οι δηλώσεις, αλλά επίσης συνεχίζεται και η κατοχή.  Και επίσης προστίθενται καινούριες παραβιάσεις και το τελευταίο, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

«Συνέβη στον Έβρο πέρυσι, αντιγράφεται πρόσφατα από άλλους στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης επιχειρούν να εκβιάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση» παρατήρησε μάλιστα με νόημα. 
 

Πηγή: skai.gr