Κλείσιμο

Οικονόμου: Ο Ερντογάν ενοχλείται, εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. 

Εκτενείς αναφορές τόσο στις δικαστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis, όσο και στην αυριανή επέτειο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015 έκανε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Παράλληλα, αναφερθείς στις δηλώσεις- παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, του Τούρκου προέδρου, ο κ.Οικονόμου είπε ότι ο κ.Ερντογάν ενοχλείται από τις ελληνικές πρωτοβουλίες, θα προτιμούσε μια αδύναμη Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίζει να κάνει όσα προασπίζουν τα συμφέροντα της πατρίδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στην υπόθεση Novartis. Όπως είπε, την κυβέρνηση χωρίζει αβυσσος στην αντίληψη για τη δικαιοσύνη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε στη δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή δεν έκανε ούτε προσωπικές αναφορές, ούτε προεξόφλησε δικαστικές αποφάσεις. Το δικαστήριο είναι αυτό που θα κρίνει. Η κυβέρνηση, είπε, θα περιμένει την κρίση της δικαιοσύνης που παρέπεμψε όσους έκρινε και για το λόγο που έκρινε.«Ο κ.Τσίπρας επιμένει να σιωπά για τους δέκα πολιτικούς του αντιπάλους που στοχοποίησε. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ήδη για τους εννέα. Ο στενός του συνεργάτης παραπέμπεται για παρεμβάσεις. Ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά». 

Παράλληλα, ο κ.Οικονόμου αναφέρθηκε και στην αυριανή επέτειο του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι ήταν μια, από μια σειρά καταστροφικών ενεργειών, που χρέωσαν τη χώρα ένα τέταρτο, αχρείαστο, μνημόνιο. Ο κ.Τσίπρας είχε σκοπό να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρο- παρία. Χάθηκαν 18 δισ. ευρώ. Οι Δον Κιχώτες του ΣΥΡΙΖΑ πάλευαν με ανεμόμυλους και αυτό κόστισε πάνω από 100 δισ. Η χώρα παρέμεινε στα μνημόνια άλλα τέσσερα χρόνια. Είχαν αναζητήσει δανεικά από τη Ρωσία και την Κίνα, που τους έκλεισαν την πόρτα. Όπως είπε, «συζητούσαν σοβαρά ακόμη και την πρόταση του κ.Λαφαζάνη να "μπουκάρουν" στο Νομισματοκοπείο». Ο κ.Οικονομου έκανε αναδρομή στα γεγονότα που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών. «Είχαν σαφές σχέδιο για να πραγματώσουν τις φαντασιώσεις τους. Παραμένουν αμετανόητοι και αδιόρθωτοι. Ονειρεύονται ξανά κυβέρνηση με τον κ.Βαρουφάκη. Η τελευταία γραμμή άμυνας που οργάνωσαν είναι η απλή αναλογική. Τα διλήμματα του 2015 δεν πρέπει να επανέλθουν.  Στον αντίποδα όλων αυτών, είπε, η κυβνέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις της, με αποτέλεσμα διαρκή μείωση ανεργίας και βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων. Ο κ.Μητσοτάκης για να δει την εφαρμογή της κάρτας εργασίας, επισκέφθηκε το πρωί μια τράπεζα και ένα σούπερ μάρκετ. Ηταν αίτημα της ΓΣΕΕ. Καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο η άφιξη και αποχώρηση των εργαζομένων. Παράλληλα, ο κ.Οικονόμου αναφέρθηκε και στις προσλήψεις μέσω ειδικών προγραμμάτων του ευρύτερου σχεδιασμού της υπηρεσίας απασχόλησης. Στην πρώτη γραμμή είναι τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, είπε. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο νέο ογκολογικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που χωροθετήθηκε στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Ο κ.Οικονόμου σχολίασε και τις τελευταίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ειδικότερα στην δήλωσή του για τις ελληνικές εκλογές, λέγοντας ότι ο Ερντογάν ενοχλείται από τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, την ιστορική ομιλία του κ.Μητσοτάκη στο Κογκρέσσο και τη συνάντησή του με τον κ.Μπάιντεν, την ελληνο-γαλλική προσέγγιση, τις πρωτοβουλίες για την ενέργεια."Να ξέρει ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Δεν μπαίνουμε σε διάλογο με το παράλογο. Ο Τούρκος πρόεδρος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, κάνουμε ανυποχώρητα όσα προασπίζουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας".

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο κ.Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις.

Σε ερώτηση για την υπόθεση Novartis, ο κ.Οικονόμου επανέλαβε ότι ο κ.Παπαγγελόπουλος, στενός συνεργάτης του κ.Τσίπρα, παραπέμπεται στη δικαιοσύνη με συγκεκριμένες κατηγορίες.

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση:

Πηγή: skai.gr