Κλείσιμο

Το «σενάριο» του νέου debate, οι πρωταγωνιστές και το «αυτοτελές» επεισόδιο

Τι αποφασίστηκε για την τηλεμαχία - Οι αλλαγές σε σχέση με των προηγούμενων εκλογών - Ποιες είναι οι έξι θεματικές ενότητες

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Δέκα ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, στη δημόσια τηλεόραση στις 15 Ιουνίου οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα περάσουν και πάλι το κατώφλι του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και στις τηλεοπτικές οθόνες θα πέσει το σήμα αρχής μίας πολύωρης συζήτησης κορυφής, προκειμένου οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί κ.κ. Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βελόπουλος να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και στα διλήμματα των νέων εκλογών.

Μία τηλεμαχία που θα διεξαχθεί άπαξ και αυτοτελώς, χωρίς εν τέλει να υπάρξει δεύτερο debate μεταξύ των δύο πρώτων πολιτικών αρχηγών, κυρίως Μητσοτάκη και Τσίπρα, όπως υπήρχε ως πιθανότητα και ως πρόταση από πλευράς του αρχηγού της ΝΔ πριν το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Η σαρωτική νίκη ωστόσο της ΝΔ στις κάλπες του Μαΐου ανέτρεψε και αυτό το ενδεχόμενο, με τον πρωθυπουργό κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο της κρατικής τηλεόρασης να αμφισβητεί πλέον τη χρησιμότητα μίας τέτοιας διμερούς τηλεμαχίας.

"Θεωρώ ότι είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα από τη στιγμή που υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι καθορισμένο από τη διακομματική, να συζητάμε για την ΕΡΤ μεταξύ των δύο πρώτων" είπε αρχικά ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως "το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε και τη χρησιμότητα, κατά την άποψή μου ενός τέτοιου debate. Επομένως θα ξανακάνουμε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύω χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία. Μακάρι να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και λίγο περισσότερο στον προγραμματικό μας λόγο. Χρήσιμο θα είναι αυτό" εκτίμησε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το πείραμα του προηγούμενου debate ήταν κατά βάση επιτυχημένο" και εξήγησε πως "είμαστε εδώ για να απαντάμε σε ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι δύσκολες και σκληρές, νομίζω ότι έγιναν δύσκολες ερωτήσεις στο προηγούμενο debate και πιστεύω ότι και οι πολίτες που το παρακολούθησαν κάποια συμπεράσματα θα έβγαλαν".

Σε ότι αφορά στην νέα τηλεμαχία των πέντε πολιτικών αρχηγών στις 15 του μήνα, θα έχει έξι θεματικές ενότητες και σε αυτό θα πάρουν μέρος οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής εκλογών, που πραγματοποιήθηκε υπό την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, αποφασίστηκε πως οι θεματικές ενότητες του debate θα είναι:

1) Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

2) Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

3) Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

4) Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

5) Περιβάλλον – Ενέργεια

6) Νέα Γενιά

Αφού δε, ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις έξι θεματικές ενότητες, οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια σύντομη τοποθέτηση.

Παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σε αυτή την τηλεμαχία οι πολιτικοί αρχηγοί να δεχτούν και μία ερώτηση ελεύθερης επιλογής, κάτι που δεν είχε γίνει δεκτό κατά την αντίστοιχη διαδικασία στο προηγούμενο debate, αλλά αυτή τη φορά τα κόμματα εμφανίζονται περισσότερο δεκτικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής, προτάθηκε να δοθεί στους δημοσιογράφους που θα συμμετέχουν στο debate να υποβάλουν μία ερώτηση ελεύθερης επιλογής σε κάθε πολιτικό αρχηγό και η σχετικά απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, αύριο Πέμπτη, παρουσία εκπροσώπου των δημοσιογράφων που θα ορίσουν τα έξι τηλεοπτικά δίκτυα.

Στην ίδια συνεδρίαση, επίσης, θα οριστικοποιηθούν και οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του νέου debate.

Κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε να γίνει και δεύτερο debate, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που απέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν έχει νόημα έπειτα από το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών 2023.

Σε ό,τι αφορά στους κανόνες του debate με τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς, τα κόμματα έκαναν διαφορετικές προτάσεις. Η ΝΔ πρότεινε να υπάρχουν 6+1 θεματικές ενότητες και να επιτραπεί να γίνει ελεύθερη ερώτηση. Σε αυτό συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε 7+1 θεματικές.

Το ΚΚΕ, τέλος, διατύπωσε κάποιες ενστάσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής του debate, καθώς έχει προγραμματίσει συγκέντρωση για τις 15 Ιουνίου και αντιπρότεινε τη 18η Ιουνίου, τελικά όμως συμφωνήθηκε η πρώτη ημερομηνία. 


 

Πηγή: skai.gr