Η συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Βουλή

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, άρχισε στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με το σκεπτικό ότι «μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

Δεκτό έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής. 

«Ο βασικός λόγος που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί, παρά την καταστροφολογία σας, αντί να κερδίζετε σε απήχηση, πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Αλλά αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής, θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. 

Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει η αξιωματική αντιπολίτευση, να συγκαλύψει τα εσωκομματικά της προβλήματα, συνεχίζοντας την τακτική της ακατάσχετης καταστροφολογίας, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος

«Η συζητούμενη πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά τους πολίτες» αλλά «είναι κίνηση απελπισίας και απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση στην Ολομέλεια.

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί, είναι ανάγκη να φύγετε τώρα» τόνισε προς τη συμπολίτευση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Να συγκροτηθεί μία Προοδευτική πλειοψηφία με πρωθυπουργό Τσίπρα» επανέλαβε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προ καιρού παραιτηθεί, και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Kώστας Σκανδαλίδης μίλησε για «βαριά πολιτική ευθύνη», η οποία, όμως, όπως ανέφερε, «αυτήν τη φορά δεν μπορεί να μοιραστεί στην Αυτοδιοίκηση, τους Δημόσιους Οργανισμούς, τους ταλαιπωρημένους για ώρες και μέρες πολίτες που είναι το προσφιλές καταφύγιο των υπουργών». 

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Οι επικρατέστερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας από τους 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά υπερψήφιση από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως το Κίνημα Αλλαγής και τα υπόλοιπα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης έχουν κάνει γνωστή την πρόταση τους για υπερψήφιση της πρότασης μομφής εκφράζοντας την διαφωνία τους με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr