ΚΑΙΡΟΣ

Αυτά θα είναι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο

Της Ναντίν Χαρδαλιάς

Τους βουλευτές που θα σηκώσουν το βάρος της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και το ενδεχόμενο οργάνωσης παραδικαστικού κυκλώματος, άρχισαν να ορίζουν ήδη οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες μετά την επιστολή του Προέδρου της Βουλής.

Η Επιτροπή θα απαρτίζεται συνολικά από 25 μέλη, καθώς σε αυτή αρνήθηκε να συμμετάσχει το Μέρα25 διαφωνώντας με τη μετατροπή της Βουλής σε υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής. Οι 14 βουλευτές θα είναι από τη ΝΔ, 7 από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα.
 
Οι 14 βουλευτές από τη ΝΔ είναι οι εξής:  Παναγής Καππάτος, Κώστας Καραγκούνης, Σταύρος Κελέτσης, Κώστας Κυρανάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κώτσηρας, Αννα – Μάνη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Μπούγας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα - Πάλιουρα, Θάνος Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Νίκος Βασίλειος Υψηλάντης.
 
Κατά πληροφορίες η ΝΔ θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής τον Γιάννη Μπούγα.
Οι 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι: Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Γκιόλας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.
 
Το Κίνημα Αλλαγής θα εκπροσωπήσει σίγουρα ο Γραμματέας του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου και άλλος ένας βουλευτής, που θα αποφασιστεί οριστικά έως το Σάββατο ανάμεσα στην Ευαγγελία Λιακούλη και τον Δημήτρη Μπιάγκη.
 
Από το ΚΚΕ θα συμμετάσχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, που έχει αναλάβει και στο παρελθόν ανάλογο βάρος, ενώ την Ελληνική Λύση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Βιλιάρδος. Σημειώνεται ότι και τα δύο κόμματα έχουν διαμηνύσει ότι η παραμονή τους στις εργασίες της Επιτροπής θα εξαρτηθεί από το αν θα διαπιστώσουν ειλικρινή διάθεση διερεύνησης.
 
Η συγκρότηση της Επιτροπής θα γίνει επισήμως τη Δευτέρα με την εκλογή του Προεδρείου της και την Τρίτη θα σηκώσει αυλαία με την πρώτη συνεδρίαση, στην οποία θα συζητηθεί ο προγραμματισμός των εργασιών, χωρίς να αποκλείεται ένας νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης.
 
Η προθεσμία της Προανακριτικής για την ολοκλήρωση των εργασιών της και τη σύνταξη πορίσματος είναι δίμηνη.