ΚΑΙΡΟΣ

Αυγενάκης: Απαντήστε για τις ΜΚΟ και τους εργαζομένους στα hot spots

«Καλά τα λόγια αλλά μόνο τα στοιχεία λένε την αλήθεια». Το σκεπτικό αυτό φαίνεται να ακολουθεί ο Γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών περί «διαφάνειας» στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και επανέρχεται ζητώντας πλέον την προσκόμιση αναλυτικά όλων των στοιχείων σχετικά με τα κονδύλια που έχουν κατανεμηθεί στις ΜΚΟ και το προσωπικό που απασχολούν, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων στα hot spots της χώρας κι άλλες κρατικές δομές σχετικά με το προσφυγικό.

Αφορμή και γι’ αυτή την ερώτηση του κ. Αυγενάκη αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις περί προσληφθέντων «φαντασμάτων» για τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων, γεγονός που παραδέχτηκε μέσω του ΣΚΑΪ κι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, καθώς και καταγγελίες αναφορικά με τη δράση ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας για το προσφυγικό, με τον ίδιο να καταλογίζει στην κυβέρνηση «ανικανότητα» και έλλειψη σχεδιασμού.

«Εξακολουθεί να υφίσταται το χάος και η προχειρότητα στη διαχείριση του μείζονος εθνικού ζητήματος του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύει την ανικανότητά της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, μοιράζοντας χρήματα χωρίς κανένα έλεγχο σε ΜΚΟ και προσλαμβάνοντας υπαλλήλους-φαντάσματα που δεν γνωρίζει εάν εργάζονται και που», σημειώνει στην ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις ΜΚΟ προσθέτει: «Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική όσον αφορά τη δράση των ΜΚΟ, του προσωπικού που απασχολούν και των χρημάτων που διαχειρίζονται. Εξαιρετικά μεγάλα ποσά έχουν διατεθεί στις ΜΚΟ για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, κάτι για το οποίο εξαρχής διατυπώσαμε την διαφωνία μας, αφού πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι κρατικές και αφορούν σε εθνικά θέματα. Παρά, όμως, τα τεράστια ποσά που έχουν δοθεί τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Πρόσφυγες και μετανάστες διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες, άγνωστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει… κάπου χαθεί, θέματα δημόσιας υγείας και δημόσιας ασφάλειας εγείρονται, ενώ οι εικόνες από καταυλισμούς χωμένους στο χιόνι, τις τελευταίες ημέρες, διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης


















Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική όσον αφορά τη δράση των ΜΚΟ

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά