ΚΑΙΡΟΣ

Αστερίσκοι Επιστημονικής Υπηρεσίας Βουλής για την απομάκρυνση Θάνου

Παρατηρήσεις και κωλύματα σχετικά με την επικείμενη απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διατυπώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στη έκθεση της επί του πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα η Υπηρεσία επικαλείται προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της Ευρωπαικής, σύμφωνα με την οποία η απαίτηση περί ανεξαρτησίας οφείλει αναγκαστικά να περιλαμβάνει και την «υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου ΅έχρι της λήξεώς της και του ΅η πρόωρου τερ΅ατισ΅ού της παρά ΅όνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρ΅οστέας νο΅οθεσίας (…)», με εξαίρεση όπως υπογραμμίζει «σπουδαίο και αντικει΅ενικά εξακριβώσι΅ο λόγο».

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω έκθεση είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσο η «αποκομματικοποίηση» της επιτροπής και η κατά την κυβέρνηση στενή σχέση της κ. Θάνου με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι πλήττει την αμεροληψία της, ερμηνεύεται ότι εμπίμπει σε αυτή την εξαίρεση, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη μέσω της αξιοποίησης των επίμαχων παρατηρήσεων.

Η εν λόγω έκθεση πάντως είναι δεδομένο ότι θα αξιοποιηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, που εξαπολύει όλες αυτές τις ημέρες δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης περί ραβανσισμού και αντισυνταγματικότητας.

Την ίδια ώρα η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επισημαίνει ότι «αν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος ΅έλος να θέσει τέρ΅α στη θητεία αρχής ελέγχου πριν την αρχικώς προβλεπό΅ενη λήξη της… θα ΅πορούσε να οδηγήσει σε ΅ιας ΅ορφής υπακοή της στην πολιτική εξουσία, ασυ΅βίβαστη ΅ε την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας (…)».

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της έκθεσης



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

«Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια, καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου.

Βρέθηκαν τόσο μόνοι τόσο νωρίς. Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός», επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά