Σαφής στήριξη Μέρκελ - Bρυξελλών σε Αθήνα και Λευκωσία για την Τουρκία

Σαφή στήριξη στην Αθήνα και στη Λευκωσία έναντι των τουρκικών προκλήσεων, που συνεχίστηκαν και την Παρασκευή, παρείχαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερικά Μονγκερίνι.

«Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη», υπογράμμισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας της έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, λέγοντας πως η συνεργασία ΕΕ -Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική - γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές- όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, η κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Επίσης, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Σε ό,τι αφορά το τετ α τετ Τσίπρα – Μογκερίνι διήρκεσε μία ώρα, και τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η Τουρκία (Κύπρος, Αιγαίο, Ευρωτουρκικές σχέσεις) και τα δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε σαφής στήριξη της Ένωσης στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στο κομμάτι των τουρκικών προκλήσεων. Η Ύπατη εκπρόσωπος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του κάθε κράτους μέλους και του διεθνούς Δικαίου.

Στο θέμα των δυτικών Βαλκανίων, η Φ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες που διεξάγει η Ελλάδα με ΠΓΔΜ και Αλβανία και είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα κλειδί στην περιοχή για την ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως Γιούνκερ και Μογκερίνι θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια (σ.σ μεταβαίνουν την Κυριακή στα Σκόπια), επιχειρώντας να αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, με προϋπόθεση πάντως την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων που έχει η κάθε μία.

Πηγή: skai.gr