Κλείσιμο

Δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας από τα στρατόπεδα Μέρκελ και Γκάμπριελ

Η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, διαμήνυσε δια του εκπροσώπου της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τη στιγμή που πληθαίνουν οι ανησυχίες για τις προοπτικές ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης πριν η Ευρώπη μπει στον κρίσιμο φετινό εκλογικό κύκλο.

«Επί χρόνια τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν επιδείξει ενεργά την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα […] Πρόκειται για μία αποστολή που έχει διαρκέσει πολλά χρόνια και μένουμε προσηλωμένοι σε αυτή», δήλωσε στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η δήλωση Ζάιμπερτ έρχεται στον απόηχο σχολίου του Σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της κ. Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου Μάρτιν Σουλτς πως όποιος φλερτάρει με το Grexit παίζει με τη διάσπαση της Ευρώπης.

Επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει πως χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρχει στη Γερμανία η απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση για συνέχιση ακόμα και του τρέχοντος Μνημονίου.

Ο κ. Ζάιμπερτ δεν αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, το οποίο έχει ζητήσει βαθιά ελάφρυνση του χρέους για να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμα πιο ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάχθηκε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικρίνει έντονα την πολιτική Σόιμπλε απέναντι στην Αθήνα.

«Θέλουμε η ευρωζώνη να μείνει ολόκληρη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, και θα υποστηρίξουμε οτιδήποτε βοηθά την Ελλάδα», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Σέφερ. «Για αυτό τον λόγο θέλουμε το πρόγραμμα βοήθειας να αποδειχτεί επιτυχημένο», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr