NYT: Ο ανασχηματισμός του Τσίπρα έγινε για να καλμάρει τους δανειστές

Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή, αφήνοντας εκτός τους υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές, σχολιάζουν οι New York Times με δημοσίευμά τους.

Πρόθυμος να προωθήσει τα μέτρα διάσωσης, ώστε οι διαπραγματευτές του να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του τεράστιου χρέους με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Τσίπρας διατήρησε τον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου, τονίζει η εφημερίδα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «ένας οικονομολόγος που έχει περιγραφεί ως χαμηλών τόνων και έχει κάνει πρόοδο και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη», διατήρησε την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Οι New York Times σημειώνουν ότι ο ανασχηματισμός είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ικανοποιηθούν οι δανειστές της Ελλάδας. «Ο Τσίπρας αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον πιο μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη», προστίθεται στο κείμενο για τον ελληνικό ανασχηματισμό.

«Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που έχει επικριθεί για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος, αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.

Οι New York Times σημειώνουν ότι ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Τσίπρα, ο Δημήτρης Λιάκος, μεταφέρθηκε από τη δουλειά του στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, στην επίβλεψη της εφαρμογής των προγραμμάτων διάσωσης.

Το δημοσίευμα κλείνει λέγοντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας ότι ο ανασχηματισμός είναι επίσης και ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα.
Πηγή: skai.gr