Θεοδωράκης: Θα υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση για τον αριθμό «τέσσερα» στις άδειες

H Ευρώπη προβληματίζεται από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δημοπρατεί μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και φοβάμαι ότι θα υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες το φθινόπωρο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας ακόμα ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με τον διαγωνισμό είναι να προσφέρει ένα βολικό αφήγημα στους ψηφοφόρους του.

«Την Ευρώπη την απασχολεί το ‘τέσσερα’ γιατί υπάρχει θέμα ανταγωνισμού» και εγείρεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί «καρτέλ στην ενημέρωση» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως άνθρωποι με τους οποίους συνομιλεί στις Βρυξέλλες του μεταφέρουν ένα κλίμα δυσφορίας με τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Ο αρχηγός του Ποταμιού επισήμανε ακόμα ότι κανονικά θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, και πως η κυβέρνηση θα πρέπει κανονικά να μεριμνήσει ώστε να είναι «πολύ δύσκολη» η συμμετοχή στην τηλεόραση ανθρώπων που «ζουν με κρατικό χρήμα» – τη στιγμή που στη δημοπρασία για τις άδειες συμμετέχει ο εργολάβος του Δημοσίου Καλογρίτσας.

Όπως τόνισε, ένας εργολάβος ή πάροχος που αμείβεται από το Δημόσιο δεν μπορεί εύκολα να προσφέρει σοβαρή ενημέρωση τη στιγμή που γνωρίζει ότι εξαρτάται από το κράτος για τη χρηματοδότηση και τις δουλειές του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θεοδωράκης αμφισβήτησε την όλη λογική του αριθμού «τέσσερα», σημειώνοντας πως ο μόνος λόγος να παραβλέψουμε τα ποιοτικά κριτήρια θα ήταν για να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα του Δημοσίου από τη δημοπρασία, όμως σε αυτή την περίπτωση – τόνισε – ο αριθμός των αδειών θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Αν το θέμα είναι μόνο τα χρήματα που θα εισπραχθούν τότε γιατί δεν δίνεις 10 άδειες;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Είναι «λάθος» αυτός ο διαγωνισμός, προσέθεσε.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι πίσω από τον όλο διαγωνισμό βρίσκεται πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης, η οποία θέλει να προσφέρει ένα αφήγημα στους υποστηρικτές της.

Θέλουν να πούνε «τους κλείσαμε σε ένα κτήριο, τους δώσαμε στρατιωτικά ρούχα και στρατιωτικό φαγητό και τους είπαμε ‘δώσε λεφτά για τις άδειες’», σχολίασε αιχμηρά.

Επανέλαβε τέλος την πρότασή του για μεγαλύτερο αριθμό αδειών και μεταφορά του 1% των εσόδων από τα κανάλια στην Παιδεία.
Πηγή: skai.gr