Κλείσιμο

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Με καλή πίστη η διαπραγμάτευση του ΔΝΤ, όχι μέσω απειλών

Σε επιστολή-απάντηση προς τον Αλέξη Τσίπρα, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει στον απόηχο των αποκαλύψεων των WikiLeaks, ότι τo ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών και διαρροών.

Η επικεφαλής του Ταμείου σημειώνει ότι «οι εικασίες ότι το ΔΝΤ χρησιμοποιεί το πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική, στερούνται λογικής». Προσθέτει ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη, τα οποία απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή της.

Η κ. Λαγκάρντ απευθύνει έκκληση για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος, το οποίο σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και εξασφαλίζει την προσωπική ασφάλεια των στελεχών της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ. 

Όπως σημειώνει, εξακολουθεί να υπάρχει μία «καλή διαφορά» από το να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να παρουσιάσει στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείο.

«Εμείς μπορούμε να στηρίζουμε ένα πρόγραμμα, όταν είναι αξιόπιστο και βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, οι οποίες θέτουν την Ελλάδα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους», λέει η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του Ταμείου τονίζει ότι το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει προτάξει το ενδεχόμενο μείωσης των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να καταστούν πιο ρεαλιστικοί, αλλά και την αναγκαιότητα μεγαλύτερης ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Σημειώνει ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις στηρίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη λέγοντας ότι το «ατύχημα» του Σαββατοκύριακου «με έχει καταστήσει ανήσυχη σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης προόδου, εν μέσω ενός κλίματος οξυμένης έντασης».

Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ
σημειώνει ότι έχει ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των εκπροσώπων του ΔΝΤ στην Αθήνα, για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: skai.gr