Tσίπρας: Ανάγκη οι πρόσφυγες σε Ειδομένη και Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα

Την ανάγκη οι πρόσφυγες Ειδομένης και Πειραιά, να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας εξέφρασε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη στο Μαξίμου, με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί. H Mπαζί είναι μια από τις γυναίκες Γεζίντι που είχαν απαχθεί από τις δυνάμεις του ISIS.

Όπως αναφέρει
ο πρωθυπουργός στο λογαριασμό του στο Twitter, συνάντησε τη Νάντια Μουράντ Μπαζί και τής εξέφρασε το θαυμασμό του για τη δύναμη της και τον αγώνα που διεξάγει. Σημειώνει επίσης ότι «ο πόλεμος και ο θρησκευτικός φανατισμός, καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές στη Συρία και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά». 

Από την πλευρά της,
η Νάντια Μουράντ Μπαζί ανέφερε με αναρτήσεις της στο Twitter ότι έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν «για την προσφυγική κρίση και τους νέους κανονισμούς της ΕΕ». Τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να στηρίξουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παρέχοντας άμεσα στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα, η νεαρή ακτιβίστρια, που προ περίπου δύο μηνών είχε γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει χειριστεί τις προσφυγικές ροές μέσα σε έναν χρόνο.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής
υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνάντησή του με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) William Lacy Swing, τόνισε την ανάγκη έμπρακτης βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ευθύνες που έχει αναλάβει τόσο ως κράτος-μέλος της ΕΕ, όσο και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Στο μεταξύ, με την επαναπροώθηση περίπου 500 προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία σχεδιάζεται να αρχίσει τη ερχόμενη Δευτέρα η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, η Τουρκία καλεί τις χώρες που έχουν δεσμευθεί να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, μεταδίδει το Πρακτορείο Anadolu.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ