Κλείσιμο

Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει και τα 72 προαπαιτούμενα για τις βίζες

Χωρίς ευρωπαϊκή δέσμευση για βέβαιη απελευθέρωση των θεωρήσεων (visas) για τουρκικά διαβατήρια φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, παρά τη συμφωνία-ορόσημο μεταξύ Ε.Ε. και Άγκυρας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα 72 προαπαιτούμενα ώστε να κερδίσει την είσοδο των 79 εκατομμυρίων πολιτών της στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα, κάτι που σημαίνει ότι η σκληρή γραμμή που κράτησαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες – προεξάρχουσας της Γαλλίας – μάλλον επικράτησε.

Ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει 37 προαπαιτούμενα και ελπίζει να ολοκληρώσει τα υπόλοιπα 35 έως τις αρχές Μαΐου, προκειμένου να πετύχει τον στόχο – και μέχρι πρότινος αίτημά της – για απελευθέρωση των θεωρήσεων έως τα τέλη Ιουνίου.

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που η Τουρκία πρέπει να κάνει», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αφού η Άγκυρα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της η Ευρώπη θα τηρήσει τις δικές της υποσχέσεις.

Το ζήτημα των θεωρήσεων είναι πολιτικά ευαίσθητο θέμα για την τουρκική κυβέρνηση, καθώς τόσο ο κ. Νταβούτογλου όσο και ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ουσιαστικά υποσχεθεί την απελευθέρωση των θεωρήσεων στους ψηφοφόρους τους.
Πηγή: skai.gr