Μπαλτάς: «Τιμητική για την Ελλάδα» η εικόνα που δίνει η Ειδομένη (video)

«Τιμητική για την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς την «εικόνα που δίνει» οι καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.

Ο κ. Μπαλτάς εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι η εικόνα είναι τιμητική καθώς, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα σύνορα του Βαλκανικού Διαδρόμου, η Ελλάδα δεν προσπαθεί να «εκδιώξει» τους περίπου 14.000 ανθρώπους που φιλοξενούνται στον καταυλισμό, υπό άθλιες συνθήκες.

Αντίθετα, είπε, το κράτος προσπαθεί να τους «πείσει» να μεταβούν στα κέντρα φιλοξενίας που «με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνουμε παντού στη χώρα».

Η δήλωση Μπαλτά προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος νωρίτερα το πρωί επισκέφτηκε τον καταυλισμό και στάθηκε στην απουσία του κρατικού μηχανισμού.

«Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφθεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος...», σχολίασε μέσω Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και Το Ποτάμι: «Αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί 'τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης' τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση».

Διευκρινιστική απάντηση Μπαλτά

Σε ανακοίνωσή του μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι είναι «συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων» με στόχο «την αλλοίωση του περιεχομένου τους». «Δεν με εκπλήσσει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση ‘παίζει’ με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη. Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του», αναφέρει.

Χιλιάδες από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη κοιμούνται σε χωράφια, χωρίς σκηνές ή άλλες προστασίες, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, με φόβους για εκδήλωση επιδημιών.

Πηγή: skai.gr