Κλείσιμο

Κυβέρνηση: Οργανωμένη κίνηση, πολύ επικίνδυνη, το φυλλάδιο στους μετανάστες

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό, στον απόηχο και της εισόδου εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα σχετικά θέματα. Ωστόσο, εστίασε στο φυλλάδιο που μοιράστηκε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Ειδομένης στα αραβικά, το οποίο τους καλούσε να μετακινηθούν κατά χιλιάδες προς το τέλος του φράχτη για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον βορρά.

"Ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, που έθεσε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που πέρασαν χειμάρρους και ποτάμια" δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, και κάλεσε τους αλληλέγγυους και τις εθελοντικές οργανώσεις να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη ενημέρωση, "ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης οι πρόσφυγες και οι μετανάστες".

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα Σκόπια αναμένεται να αναγάγουν από την Τρίτη σε μείζον διπλωματικό θέμα τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης στο έδαφος της ΠΓΔΜ, βάλλοντας εναντίον της Ελλάδας για αδράνεια των αρχών της.

Καλά ενημερωμένες πηγές στη γειτονική χώρας ανέφεραν στην «Κ» ότι τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα προβεί σε ανακοινώσεις και πιθανότατα και στις σχετικές ενέργειες δια της διπλωματικής οδού, για το συμβάν, δια των οποίων θα επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά ότι δεν εμπόδισε τους πρόσφυγες να φτάσουν στην συνοριογραμμή, μολονότι είχε υποχρέωση να το πράξει. Κύκλοι της κυβέρνησης των Σκοπίων κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι ήταν αυτές που ενορχήστρωσαν την είσοδο των προσφύγων στην ΠΓΔΜ.

Η επανεισδοχή προσφύγων στην Τουρκία εναπόκειται και στην Ελλάδα ήταν το μεσημέρι της Δευτέρας το μήνυμα της Κομισιόν προς την Αθήνα. 

Όπως επισήμανε
 το εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σχετικά με το ζήτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία σημαντικό στοιχείο της καταρχήν συμφωνίας με την Άγκυρα, είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομών και γρήγορων και αποτελεσματικών νομικών διαδικασιών. 

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να είναι ο εμπνευστής της τελεσιγραφικού ύφους φόρμουλας της Άγκυρας για «λύση-πακέτο» στο προσφυγικό, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.
Πηγή: skai.gr - Καθημερινή