Ρούτε: Η Άγκυρα να επιδιώξει τον μηδενισμό των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών

H τουρκική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τις ακτές της με κατεύθυνση την Ευρώπη θα μειωθεί σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στο πρακτορείο Reuters.

«Πρέπει να μειώσουμε τις ροές σε ένα επίπεδο απ’ όπου μπορούμε να διακρίνουμε το μηδέν. Πρέπει (το επίπεδο αυτό) να είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Πρέπει να διακρίνουμε το μηδέν, εγώ δεν μπορώ να διακρίνω το μηδέν κοιτώντας τα σημερινά επίπεδα» τόνισε ο Ρούτε διευκρινίζοντας:

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε το απόλυτο μηδέν αλλά τουλάχιστον να μειώσουμε τους αριθμούς σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με το πού βρισκόμαστε σήμερα».

«Τη Δευτέρα το λιγότερο που ελπίζω ότι θα πετύχουμε είναι να συμφωνήσουμε, η Τουρκία και η ΕΕ, προκειμένου να επιταχύνουμε τη διαδικασία επανεισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών και οικονομικών μεταναστών» υπογράμμισε ο Ρούτε ενόψει της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα, οπότε τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα ώστε να εφαρμόσει τα συμφωνημένα.

«Θεωρώ ότι αυτό θα ήταν το ελάχιστο αποτέλεσμα» που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε, σημείωσε.

«Κι ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σχετικά με την επανεγκατάσταση: ότι για ένα διάστημα 2 εβδομάδων θα εκτιμήσουμε αν οι ροές (προσφύγων) που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα πραγματικά μειώνονται, με τα μηδενικά επίπεδα να διαφαίνονται, ώστε να είναι δυνατό για την ΕΕ να ξεκινήσει μια πιο φιλόδοξη διαδικασία επανεγκατάστασης. Επομένως αυτό είναι ένα ελάχιστο αποτέλεσμα και ένα αποτέλεσμα που θα προτιμούσαμε», κατέληξε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
Πηγή: skai.gr