Συνάντηση Τσίπρα με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων – Επαφές Τσακαλώτου με Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ (upd 2)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση».




Ο Αλέξης Τσίπρας συζητά για το Ασφαλιστικό με την ηγεσία των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ενόψει της προώθησης στη Βουλή της σχετικής μεταρρύθμισης, ζητώντας τις απόψεις των φορέων ιδίως για το ζήτημα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. Παρών στη συνάντηση είναι και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επανέφερε σήμερα την πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.

Πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση και εκτός Ελλάδος με συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με ομολόγους του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.



Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους βρίσκεται στην αιχμή της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας πραγματοποιώντας επαφές σε ανώτατο επίπεδο.

Αποφασιστικής σημασίας θεωρεί το Μαξίμου τα ταξίδια που έχει προγραμματίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε Μόσχα, Βερολίνο και Φρανκφούρτη.

Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του από αύριο, Παρασκευή.

Σκοπός των συναντήσεων είναι να συζητήσει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και το ζήτημα  του ελληνικού χρέους.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του Υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη για να συνομιλήσει με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου  θα βρίσκεται στη Λισσαβώνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Μάριο Σεντένο

Κυριακή 10 Ιανουαρίου ο κύριος Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Μισέλ Σαπέν

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο Ελσίνκι και θα συναντηθεί με τον Αλεξάντερ Στουμπ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου  συνεχίζει τη σειρά επαφών στο Αμστερνταμ όπου θα συζητήσει με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ενώ την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου κλείνει το μπαράζ επαφών του στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε 

Συνεδριάζει το EWG για Κύπρο αλλά αναμένεται να πέσει και η Ελλάδα στο τραπέζι
Εξάλλου το ελληνικό πρόγραμμα, μετά την υποβολή του σχεδίου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό στους θεσμούς, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του σημερινού Euroworkingroup, που συνεδριάζει με βασικό θέμα συζήτησης την 8η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος .


Πηγή: skai.gr