Κλείσιμο

Διπλωματικά αλλά σαφή μηνύματα Στάινμαϊερ για προσφυγικό και Μνημόνιο

Σειρά μηνυμάτων προς την ελληνική κυβέρνηση τόσο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης όσο και για την τήρηση των συμφωνηθέντων έστειλε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βαλτερ Στάινμαϊερ, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα ομόλογό του στο ΥΠΕΞ, ο κ. Στάινμαϊερ τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει με πόρους την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος, και σημείωσε πως το Βερολίνο θα υποστηρίξει κάθε λύση για την προσφορά χρηματοδοτικής βοήθειας στη χώρα μας.

Δεν αναφέρθηκε όμως συγκεκριμένα σε χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το νέο πρόγραμμα στήριξης.

Στον απόηχο της άτυπης συνόδου κορυφής όπου η Ελλάδα δέχτηκε να φιλοξενήσει προσωρινά 50.000 πρόσφυγες στα εδάφη της, ο γερμανός υπουργός στάθηκε επανειλημμένα στην ανάγκη δίκαιης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη και είπε πως τα κέντρα καταγραφής (Hotspots) στα ελληνικά νησιά είναι σημαντικά, αλλά μόνο η αρχή.

«'Εμπιστοσύνη' είναι η λέξη που θέλω να κρατήσω και να μάθω», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποτελεί πυλώνα τόσο των προσπαθειών για έξοδο από την οικονομική κρίση όσο και των ενεργειών για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, όμως ερωτηθείς γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία τη στιγμή που αυτή δεν τηρεί τις συνθήκες επανεισδοχής, επισήμανε ότι ο στρατηγικός ρόλος της Άγκυρας επιτάσσει ρεαλιστικές συμπεριφορές από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Πάντως, ο κ. Σταϊνμάιερ παραδέχτηκε πως η προσφυγική κρίση συνιστά ευρωπαϊκό, κι όχι εθνικό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της, ενώ συνάμα δήλωσε βέβαιος πως η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το νέο Μνημόνιο.

Ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι εν τέλει η λύση βρίσκεται στην ίδια τη Συρία, και εξέφρασε την ελπίδα πως στην κρίσιμη σύνοδο στη Βιέννη αύριο Παρασκευή – όπου ο ίδιος θα εκπροσωπήσει τη Γερμανία – θα συμφωνηθούν κάποιες αρχές για την πολιτική λύση του εμφυλίου.

Αναφερόμενος στο μέλλον του συριακού καθεστώτος, ο κ. Σταινμαϊερ άφησε να εννοηθεί πως η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση, επαναλαμβάνοντας σχόλιο σύρου αντικαθεστωτικού ότι από τη μια η εκεχειρία δεν μοιάζει εφικτή χωρίς τον πρόεδρο Άσαντ, αλλά από την άλλη το μέλλον δεν μοιάζει δυνατό μαζί του.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης