Σαμαράς: Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή σε Ευρώπη και ευρώ

Η εισήγηση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου εγκρίθηκε από τη Βουλή με 178 ψήφους υπέρ, έναντι 120 κατά και κανένα «παρών». Την πρόταση για στήσιμο κάλπης στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή.


Το δημοψήφισμα που προκάλεσε η κυβέρνηση ισοδυναμεί με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ και ζητά ισοδυναμεί με δίλημμα για έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη και το κοινό νόμισμα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την ψηφοφορία της 5ης Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά προανήγγειλε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μετώπου εθνικής συνεργασίας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να προσχωρήσει σε εθνική συνεννόηση, πριν γίνει χωρίς αυτόν.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «πραξικόπημα» του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να περάσει «στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία» και ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να επιτρέψει «σε κανέναν να κάνει την Ελλάδα Ζάμπια ή Βενεζουέλα».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε όλες τις φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις και όλους τους φιλο-ευρωπαίους πολίτες να συνεχίσουν καθημερινά την προσπάθεια υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας.

Σημείωσε δε πως μετά την απόφαση του Eurogroup να μην παρατείνει το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης πέρα από την Τρίτη, το δημοψήφισμα δεν έχει πλέον νόημα. «Τι ακριβώς θα μπει στο δημοψήφισμα μια πρόταση που δεν υπάρχει πια; [...] Με ποιους θα κάνετε μετά το δημοψήφισμα μια έντιμη συμφωνία, όπως λετε, με το υπερπέραν;».

«Για επαναστάτες χωρίς αιτία έχω ακούσει, για πραξικοπηματίες χωρίς αντικείμενο δεν έχω ξανακούσει», συμπλήρωσε ειρωνικά.

Στρέφοντας το βλέμμα του προς τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης και των δανειστών κ. Σαμαράς τόνισε οτι η συμφωνία που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά «ειναι χειρότερη από κάθε προηγούμενο μνημόνιο» που περιλαμβάνει «οκτώ φορές περισσότερα μέτρα λιτότητας από το mail Χαρδούβελη».

Επέρριψε δε προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως το κόστος της αδράνειάς του επί πέντε μήνες ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς καν να ληφθεί κάποιο μέτρο.

Τόνισε πως οι κινήσεις της κυβέρνησης βύθισαν τη χώρα στην ύφεση με τη φοβερή ανασφάλεια, στάση εσωτερικών πληρωμών και ασφυξία ρευστότητας, αφού μάλιστα χάθηκε κάθε ταμειακό διαθέσιμο.

«Αποτύχατε κ. Τσίπρα, σε όλα, δραματικά και με πάταγο», προσέθεσε ο κ. Σαμαράς.
Πηγή: skai.gr