Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι - Εξετάζεται Plan B

Μούδιασμα φαίνεται πως είναι η πρώτη αντίδραση των θεσμών στις Βρυξέλλες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καλέσει δημοψήφισμα για απόρριψη ή αποδοχή της πρότασης των δανειστών, με ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώνει στο πρακτορείο Dow Jones Newswires πως στο Eurogroup θα αποσυρθεί το σχέδιο των πιστωτών και θα συζητηθεί το Σχέδιο Β για περιορισμό της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν κάποια πρωτύτερη ενημέρωση για την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ έχουν έως τώρα αρνηθεί να τοποθετηθούν για το δημοψήφισμα, ή εάν ήταν είχαν γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στόχος του Eurogroup θα είναι ακριβώς να αποφασίσει επί του ελληνικού αιτήματος για μικρή επέκταση του προγράμματος, ώστε το δημοψήφισμα να γίνει ενώ οι τράπεζες θα είναι καλυμμένες από την ΕΚΤ χάρη στην ύπαρξη προγράμματος. Το πρόγραμμα εκπνέει κανονικά την Τρίτη.

«Ήδη ξαναγράφουμε το σενάριο», δήλωσε στους «Financial Times» ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αρχίσουν τη σύσκεψή τους στις 15:00 ώρα Ελλάδος, ενώ η ψηφοφορία στη Βουλή για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένη για τις 19:00.

Δεν είναι γνωστό τι μπορεί να γίνει στη Βουλή σε περίπτωση που οι εταίροι δώσουν ένα τελεσίγραφο στην Ελλάδα, παρουσιάσουν κάποια νέα πρόταση. ή αν αποφασίσουν να αποσύρουν την πρόταση επί της οποίας θα γίνει το δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, το Σάββατο ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, την Κυριακή θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας.
Πηγή: skai.gr