Κλείσιμο

Σόιμπλε: 50-50 η πιθανότητα θετικής έκβασης στη διαπραγμάτευση

50-50 είναι οι πιθανότητες θετικής έκβασης στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup του Σαββάτου, το οποίο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη χαρακτηρίσει ως «αποφασιστικό».

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ επέκρινε τις ελληνικές προτάσεις, σημειώνοντας πως στηρίζονται σε αυξήσεις φόρων παρά σε περικοπές δαπανών, όμως παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως το πολιτικό κόστος της λιτότητας στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο.

Επισήμανε πως η ελληνική πλευρά γνωρίζει το διακύβευμα παραμονής στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα είπε πως αν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ευρωζώνη, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

«Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε για την Ελλάδα, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι πυλώνας είναι πάντα τα σταθερά δημοσιονομικά μεγέθη.

Απαντώντας στις αιχμές της ελληνικής πλευράς πως οι δανειστές δε σέβονται τη λαϊκή εντολή της Αθήνας, ο γερμανός υπουργός απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι βεβαίως δημοκρατικά εκλεγμένη, αλλά ακριβώς την ίδια δημοκρατική νομιμοποίηση έχει και η γερμανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, αποσαφήνισε πως το πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 30 Ιουνίου, κι όχι την 1η Ιουλίου, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς πως η λύση πρέπει να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό.
Πηγή: skai.gr