Τσίπρας: Ακραίες προτάσεις δεν γίνονται δεκτές από την Αθήνα

Απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις που παρουσίασαν οι δανειστές κατά τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις Βρυξέλλες.

«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετά την επιστροφή του στην Αθήνα.

Ο κ. Τσιπρας διαμήνυσε πως «πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του».

Οι προτάσεις των δανειστών ισοδυναμούν με δημοσιονομικά μέτρα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015, ενώ η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει μέτρα 1,9 δισ ευρώ.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης θα ενημερώσει αύριο Παρασκευή τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Η διαδικασία θα αρχίσει στις 18:30 το απόγευμα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής, η διάρκεια ενημέρωσης από το πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Οι πρόεδροι των κομμάτων μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για πέντε λεπτά. Η απάντηση του πρωθυπουργού δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε λεπτά. Οι πρόεδροι έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά και ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση μέσα σε πέντε λεπτά.

Εν τω μεταξύ, τη συγχώνευση των τεσσάρων δόσεων που θα έπρεπε να καταβληθούν τον Ιούνιο στο ΔΝΤ, και την πληρωμή τους σε μια δόση στα τέλη του μήνα, ζήτησε η Ελλάδα από το Ταμείο. Η μια πλέον δόση, ύψους 1,5 δισ., θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος - Πηνελόπη Γκάλιου - skai.gr