Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί: Μόνη λύση η παράταση - Προθεσμία ώς την Παρασκευή

Τελεσίγραφο στην Αθήνα να δεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος βοήθειας έως την προσεχή Παρασκευή, έδωσαν τη Δευτέρα οι εταίροι μετά το διακοπέν Eurogroup. Διεμήνυσαν επίσης, ότι τα ευρωπαϊκά όργανα απλώς θα τηρήσουν στάση αναμονής και ότι δεν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup την Παρασκευή αν δεν ζητηθεί από την κυβέρνηση η παράταση του προγράμματος.

«Εναπόκειται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η επόμενη κίνηση» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνέδεσε τη συνέχιση του προγράμματος με το Ταμείο με τη συμφωνία Αθήνας - Ευρωπαίων εταίρων.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι να ζητήσουν παράταση, περισσότερο χρόνο, που θα μας επιτρέψει να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα, με στόχο την ευελιξία και την αντικατάσταση μέτρων... ζητήσαμε παράταση και δεσμεύσεις, όχι μονομερείς ενέργειες πριν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς, τήρηση οικονομικών υποχρεώσεων προς τους πιστωτές. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση της ευελιξίας του υπάρχοντος προγράμματος». 

«Για την επιτυχή ολοκλήρωση οποιαδήποτε ενέργειας στη βάση της στενής συνεργασίας με τους θεσμούς εναπόκειται στις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν την παράταση και αν θα αναλάβουν τις δεσμεύσεις. Όλα πρέπει να γίνουν αυτή την εβδομάδα (σ.σ εργάσιμη εβδομάδα) βάσει των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και εκεί τελειώνουν τα πράγματα. Όλοι στο Eurogroup περιμένουμε την επόμενη κίνηση της Αθήνας» πρόσθεσε, ενώ έφερε τη στάση της Πορτογαλίας ως παράδειγμα προς μίμησιν, καθώς υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις και βγαίνει από το πρόγραμμα. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποίησε δε, ότι χωρίς συμφωνία τα χρήματα από τον EFSF θα επιστρέψουν στο Λουξεμβούργο. «Ο Ντόναλντ Τουσκ (πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου) είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση σύγκλησης Συνοδού Κορυφής των χωρών που είναι στην Ευρωζώνη» σημείωσε δε.

«Δεν συζητήσαμε για τις καταθέσεις... Αν η Ελλάδα το ζητήσει θα πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup… Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για σύγκληση Συνόδου Κορυφής» διευκρίνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.



«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση»

«Θα ήταν πολύ καλό να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη... Η σημερινή συνεδρίαση ήταν εποικοδομητική όχι καταληκτική... Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην της παράτασης του προγράμματος» διεμήνυσε από την πλευρά του ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

«Δεν επιβάλλεται κάτι από έξω, συμφώνησε η Ελλάδα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μοσκοβισί. 

«Συνέχιση προγράμματος από ΔΝΤ μόνο αν υπάρξει συμφωνία»

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνέδεσε τη συνέχιση του προγράμματος με το Ταμείο, με το αν θα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup, προσθέτοντας ότι Θα δώσουμε χρήματα όταν η αξιολόγηση είναι επιτυχής και από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς.

«Θα δώσουμε χρήματα
όταν η αξιολόγηση είναι επιτυχής και από τους τρεις εμπλεκόμενους θεσμούς» διακήρυξε η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Πηγή: skai.gr