Σύντομη συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκη λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup

Σύντομη συνάντηση με είχαν στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γιάνης Βαρουφάκης, τη στιγμή που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι έχουν βρεθεί ελάχιστα σημεία σύγκλισης μεταξύ Αθήνας και εταίρων στις προπαρασκευαστικές επαφές των τελευταίων ημερών.

Οι δυο άνδρες έφτασαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περισσότερες από δυο ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενδεικτικό του χάσματος που χωρίζει τις δυο πλευρές.

Στο Eurogroup θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Τετάρτης, όπου θα αξιολογηθεί εκ νέου η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Το αρνητικό κλίμα έδωσε το πρωί, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε «σκεπτικός» για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας τη Δευτέρα, ενώ παράλληλα σχολίασε πως «λυπάται» για τους Έλληνες, λόγω της «ανευθυνότητας» που επιδεικνύει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Υπογράμμισε πως το Βερολίνο δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ωστόσο διεμήνυσε πως η χώρα μας θα πρέπει να υλοποιήσει «το ελάχιστο των απαιτήσεων» που θέτουν οι εταίροι.

Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Την τοποθέτηση Σόιμπλε στήριξε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας πως απηχεί τις σκέψεις της γερμανικής κυβέρνησης και πως υπάρχει στενή συνεργασία του υπουργού Οικονομικών με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Τόνισε πως μπορεί μεν η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει δημοκρατικά την εντολή του ελληνικού λαού, όμως από την άλλη πλευρά και οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων 18 κρατών του ευρώ εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λαών τους.

Επανέλαβε δε, πως οι εταίροι-πιστωτές ακόμα περιμένουν να δουν γραπτώς και αναλυτικά τις προτάσεις και αντιπροτάσεις της Αθήνας.






Πηγή: skai.gr