Σόιμπλε: Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας

«Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας», επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας βράδυ της Πέμπτης σε έκτακτη εκπομπή που προβλήθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, για τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως «γέφυρα», λέγοντας πως ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) συνιστούν ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Αλλά για αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας», πρόσθεσε.

Σχετικά με το επιχείρημα της Αθήνας πως η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού για χαλάρωση της λιτότητας, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε, πως υπάρχει μεν μεγάλος σεβασμός στη βούληση των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, «αλλά είναι εξίσου μεγάλος και ο σεβασμός» του για «τη βούληση των γερμανών ψηφοφόρων και των ψηφοφόρων στα άλλα κράτη-μέλη».

Τόνισε, πως δεν είναι δυνατό μια χώρα να μην τηρεί τα συμφωνηθέντα και ξαφνικά να λέει,«'τώρα χρειαζόμαστε όμως λεφτά'».

Συγκεκριμένα γα τον βασικό μισθό είπε: «Αν η Ελλάδα αυξήσει πάλι τον κατώτατο μισθό πάνω από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι δύσκολο να το εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ότι αυτό πρέπει να το χρηματοδοτήσεις εις βάρος του δικού σου προϋπολογισμού».

Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Σε ένα ακόμα μήνυμα υπέρ της διατήρησης της τρόικα – σε κάποια τουλάχιστον μορφή – τόνισε ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του ελληνικού προγράμματος, αλλά διευκρίνισε, ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο και με τους τρεις θεσμούς της τριμερούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το πού θα συναντηθούν μου είναι επίσης αδιάφορο. Ήδη τον Σεπτέμβριο είχα προτείνει αν θέλουν να συναντηθούν στο Παρίσι, το οποίο και έκαναν. Αλλά για τους όρους και την υλοποίηση του προγράμματος, μόνο με αυτούς τους τρεις θεσμούς μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αυτό όμως ο Βαρουφάκης το παραδέχθηκε ρητά», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται «από το αν η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή, τυπικά έχουμε ένα πρόγραμμα».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της σύνδεσης της αποπληρωμής των δανείων στήριξης με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι δεν έγινε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ δεν το πρότεινε ούτε ο κ. Βαρουφάκης.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ