Η Ελλάδα να «ζητήσει παράταση του προγράμματος» και μετά να κλείσει η αξιολόγηση

Η Ελλάδα πρέπει να αιτηθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, και μετά να ακολουθήσει η συμφωνία για προληπτική γραμμή, όπως επισήμανε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η προληπτική γραμμή στήριξης για τη μετά μνημόνιο εποχή να αποφασιστεί τον Ιανουάριο.

Κατέληξε ότι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης, οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να γίνει πληρωμή της εκκρεμούσας δόσης του 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για σύγκληση ενός ενδιάμεσου Eurogroup στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σαφή προειδοποίηση πως χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν θα είναι δυνατό να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου έστειλε ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ τρόικας και Αθήνας τις επόμενες ημέρες. Στην αντίθετη περίπτωση το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της επομένης εβδομάδας» εκτιμά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με δήλωσή του στην εφημερίδα Τα Νέα.

Ερωτηθείς για τη λύση που θα επιλεγεί για την Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στόχος της Αθήνας είναι στη σύσκεψη της ευρω-ομάδας να τεθεί επί τάπητος η σχέση της χώρας μας με τους δανειστές στη μετά μνημόνιο εποχή, με ενδεχόμενη λύση τη χρήση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης