Σαμαράς: Ρευστότητα στην αγορά από τα μέτρα για τον συμψηφισμό των οφειλών του ΦΠΑ

Τον συμψηφισμό των οφειλών του ΦΠΑ όχι μόνο από και προς το δημόσιο, αλλά και ανάμεσα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως «πραγματική τομή στην οικονομία μας η οποία παίρνει μια μεγάλη ανάσα τώρα που την χρειάζεται ακόμη περισσότερο». «Η Ελλάδα μπαίνει στον 21ο αιώνα με δικαιοσύνη και ανάπτυξη» επισήμανε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας τη σημασία του συμψηφισμού για την παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία από κοινού με άλλα μέτρα.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο μη συμψηφισμός του ΦΠΑ προκαλούσε αναστάτωση στην αγορά με αλυσιδωτές εμπλοκές στις επιχειρήσεις, και από δω και εμπρός θα εφαρμοστεί όχι μόνο από και προς το δημόσιο, αλλά και ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε όλες τις συναλλαγές που ο ΦΠΑ δεν πληρώνεται. «Με 500.000 ετησίως σύντομα με 2 εκατ. ετησίως, και θα καλύπτει το 75% των συναλλαγών, και η ένταξη θα είναι προαιρετική» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
«Με το νέο σύστημα οι συνεπείς δε θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο ούτε με την ασυνέπεια του κράτους ούτε με την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών, ενώ δεν χάνονται οι όφειλες ΦΠΑ, αντίθετα εντοπίζεται η πηγή της οφειλής» σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο συμψηφισμός θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα υλοποιηθεί μέσα στη χρονιά. «Καταργούνται όλα τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις από όφειλες ΦΠΑ του δημόσιου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι 4 οι όφειλες του δημόσιου από 12 δισεκ. ευρώ μειώθηκαν στα 7 δισεκ. ευρώ και θα μειωθούν ως το τέλος του 2014 στα 2 δισ. ευρώ ώστε το κράτος να μην ταλαιπωρεί τον πολίτη για δικές του αμαρτίες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συμπληρωματικά στην τόνωση της οικονομίας θα παίξουν ρόλο τρία μέτρα: 1) Το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών για ποσά από εγκληματικές δραστηριότητες και η διάθεσή των ποσών αυτών σε ανάγκες του κράτους 2) Για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια δημιουργείται νομοθετικό πλαίσιο διοίκησης των αδρανών καταθέσω ή σχολαζουσών κληρονομιών ένας ανενεργός πόρος σημαντικός που αξιοποιείται και 3) καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το δημόσιο και η σύντμηση του χρόνου καταβολής του και ολοκληρώνεται η απογραφή των πραγματικών δικαιούχων συνταξιούχων.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ