Κοινό μέτωπο 30 βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια αγροτών

Κοινό μέτωπο με συναδέλφους τους από το ΠΑΣΟΚ για τροπολογία που αφορά τα δάνεια των αγροτών σχημάτισαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν ήδη καταθέσει ερώτημα για το ζήτημα, μετά και την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης πως η κυβέρνηση θα καταθέσει ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης από εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επανακατατέθηκε και υπογράφεται πλέον από 30 συνολικά βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η επίμαχη τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί τη Δευτέρα το βράδυ, ωστόσο ενδιαφέρον θα έχει αν ο υπουργός θα την κάνει αυτούσια αποδεκτή.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει:

-Τον περιορισμό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ποσοστό εκατόν είκοσι τοις εκατό (120%) του κεφαλαίου του δανείου.

-Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό αυτό ποσό του δανείου δύναται να εξοφλείται από τον αγρότη, εφάπαξ ή και τμηματικώς, εντός δύο (2) ετών από την ενημέρωση του εκκαθαριστή , ενώ σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου αυτού ποσού, για οποιονδήποτε λόγο, εντός δύο (2) ετών από την έγγραφη ενημέρωση από τον εκκαθαριστή, το ανεξόφλητο αυτό ποσό μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από πέντε (5) έως δέκα (10) ετών με επιτόκιο τρία τοις εκατό (3%). Η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου καθορίζεται από τον εκκαθαριστή βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του αγροτικού ακινήτου.

- Εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή/και κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη φυσικού προσώπου ή τρίτου αγρότη φυσικού προσώπου ή /και κύρια παραγωγική εγκατάστασή τους, στη σύμβαση του δανείου η Τράπεζα δικαιούται να εκμισθώνει το αγροτικό αυτό ακίνητο και να εκχωρεί το μίσθωμα του μισθίου αυτού σε αυτήν, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου. Η εξόφληση του νέου δανείου γίνεται από τα μισθώματα που θα εισπραχθούν από την εκμίσθωση του αγροτικού ακινήτου.

Πάντως «ακάλυπτοι» μένουν οι αγρότες που έχουν πλήρη αδυναμία αποπληρωμής καθώς στην τροπολογία αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που η εκμίσθωση για οιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί ή για οιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου