Κλείσιμο

Κέρι προς Βενιζέλο: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και είναι αλληλέγγυες προς την Ελλάδα

Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα και την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για την ανόρθωση της οικονομίας του εξέφρασε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στην Ουάσιγκτον.

Υποδεχόμενος τον κ. Βενιζέλος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κέρι τον συνεχάρη για την ελληνική προεδρία στη ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «προσβλέπουμε σε συνεργασία» με σκοπό την έξοδο από την κρίση, καθώς και για μια σειρά θεμάτων, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε θέματα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας παράλληλα την «στενή συνεργασία» με τις ΗΠΑ και υπογραμμίζοντας τον «παράγοντα σταθερότητας» που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας παράλληλα την «στενή συνεργασία» με τις ΗΠΑ και υπογραμμίζοντας τον «παράγοντα αταθερότητας» που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, όπως επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η κρίση» και ότι στον τομέα εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα είναι πάντα «παράγοντας σταθερότητας».

Μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε πως η πρόσκληση στην Ουάσιγκτον ήταν μία ωραία ευκαιρία «να προβάλουμε το πρόσωπο μίας κανονικής Ελλάδας, όχι της Ελλάδας της κρίσης, αλλά της Ελλάδας που ως θεσμικά ισότιμο μέλος της Ε.Ε. την εκπροσωπεί συνολικά ως Προεδρία».

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, που όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «πρέπει να λυθεί βιώσιμα, δίκαια στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας και [με δεδομένο] ότι πάντα θα γίνει δεκτή μία λύση με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου από τις δύο κοινότητες».

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, όπου είχε «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, τον οποίο ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας.

Επίσης, συζήτησαν την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής, τα «σημερινά δεδομένα» και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ