Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – ΣΥΡΙΖΑ για τα γενόσημα φάρμακα

Αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργού Υγείας και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η τροπολογία για τον εξορθολογισμό των τιμών των φαρμάκων προκαλώντας εκατέρωθεν κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της επίμαχης ρύθμισης, όχι γιατί διαφωνεί με τη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, αλλά –όπως υποστηρίζεται- για να αναδειχθεί η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο να ψηφίσει μια ρύθμιση που μειώνει τις τιμές φαρμάκων.

«Να κάνετε
τις μειώσεις σε όλα τα φάρμακα και όχι να κάνετε μείωση μόνο στα off patent και αφήστε εδώ μέσα τις γενναιότητες» συνέστησε στον Υπουργό Υγείας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι εκπροσωπεί του φαρμακοβιομηχάνους και, εκτιμώντας ότι οι μειώσεις δεν καλύπτουν όλα τα φάρμακα. Τις βολές ανταπέδωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας με τη σειρά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα των πολυεθνικών και αναφερόμενος στη ρύθμιση τόνισε ότι πρόκειται για μειώσεις σε πάνω από 6 χιλιάδες φάρμακα που θα επιφέρει όφελος στο δημόσιο περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Με την τροπολογία καθιερώνεται εκ νέου ως τιμή αναφοράς για τα φάρμακα υπό καθεστώς προστασίας, ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών της ΕΕ. Επιβάλλεται επίσης, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας, μείωση στο 50% της τελευταίας τιμής ή ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ εφόσον αυτός είναι χαμηλότερος του 50%, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο σε μείωση της τιμής κάτω και από το 50% της τελευταίας τιμής. Επιπλέον με τη ρύθμιση ορίζεται ως η μέγιστη τιμή των γενόσημων φαρμάκων στο 65% του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς και σε περίπτωση περισσοτέρων γενοσήμων καθιερώνεται η «δυναμική τιμολόγηση».

Η ονομαστική ψηφοφορία
για τις τιμές των φαρμάκων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου