Ομπάμα: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μόνη στρατηγική για την κρίση

Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μοναδική «στρατηγική» αντιμετώπισης των «μεγάλων προκλήσεων» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και δηλώνοντας «πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα πετύχει».

«Δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση. Είναι σημαντική η δημοσιονομική σταθεροποίηση αλλά σημαντική είναι [και] ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, χαιρετίζοντας τις «τολμηρές ενέργειες» για την «προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μείωσης του βάρους που φέρει η Ελλάδα», προκειμένου να «αποδεσμευτούν τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού λαού».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ομπάμα στάθηκε στη «δέσμευση» που έχει αναλάβει ο κ. Σαμαράς προκειμένου να «αναλάβει τις ενέργειες που απαιτούνται και να διασφαλίσει πως ο ελληνικός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ.

»Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα», προσέθεσε ο πλανητάρχης.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε τον «σταθεροποιητικό ρόλο» που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, σε μία «γειτονία που δημιουργεί προκλήσεις», αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το το ζήτημα τη Κύπρου, ο κ. Ομπάμα δήλωσε αισιόδοξος πως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις υπάρχει «ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό».

Σαμαράς: Θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά προτεραιότητα η ανάπτυξη

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στον αμερικανό πρόεδρο  τις «θυσίες» στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, χάνοντας το 25% του εισοδημάτός του κατά τα τελευταία χρόνια.

Τόνισε ωστόσο πως η Αθήνα «θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

Παρά ταύτα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως «προτεραιότητα» είναι η «ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας», ιδιαίτερα για τους νέους, που μαστίζονται από ανεργία της τάξης του 60%.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «η Ελλάδα θα πετύχει», σημειώνοντας πως η επιτυχία της χώρας μας θα είναι και Ευρωπαϊκή νίκη.

Τέλος, αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «τεραστία αποθέματα», κυρίως σε φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μέρος των ευρωπαϊκών αναγκών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ