Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για ΝΕΡΙΤ – ενστάσεις από Αλιβιζάτο

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ.

Κατά τη διαδικασία ακρόασης των φορέων, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας των μεταβατικών διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΝΕΡΙΤ - Α.Ε.

Όπως τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος, το νομοσχέδιο μπορεί να «τιναχτεί στον αέρα» με τη διάταξη περί μεταβατικής περιόδου, η οποία αφορά τη φάση της πρώτης εφαρμογής του νόμου.

Η διάταξη προβλέπει την συγκρότηση Εποπτικού Συμβουλίου, η θητεία του οποίου μπορεί να φτάσει το ένα έτος, και θα διορίζει κατ’ εξαίρεση του άρθρου 9 του ίδιου νομοσχεδίου τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, όπως και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ - Α.Ε.

Ο κ. Αλιβιζάτος σημείωσε ότι, αν και αντιλαμβάνεται την λογική του να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ο ένας χρόνος είναι πολύ μεγάλο διάστημα.

«Θα πρότεινα το προσωρινό εποπτικό συμβούλιο να μην έχει τις αρμοδιότητες του μόνιμου, να μην κρίνει το ποιοι θα προσληφθούν», τόνισε, ενώ σημείωσε πως «είναι λάθος να υπονομεύεται το πνεύμα του νόμου με τη συγκεκριμένη ρύθμιση». Πρότεινε δε το προσωρινό εποπτικό συμβούλιο να μην έχει αρμοδιότητες διοικητικές και να λειτουργήσει για ένα διάστημα μόνο τριών έως τεσσάρων μηνών.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης απαντώντας δήλωσε ότι «δεν πρέπει αν μένει καμία αμφιβολία όσον αφορά τα θέματα αντισυνταγματικότητας για την μεταβατική περίοδο».

Από την πλευρά του, υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, σε σύντομη παρέμβασή του, εμφανίστηκε θετικός να συζητηθούν, αν υπάρχουν όπως είπε, προβλήματα για τη μεταβατική περίοδο.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος