Εκκρεμότητα το Δημόσιο – διαπραγματεύσεις ώς τη Δευτέρα αν χρειαστεί

Η εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας για 12.500 δημοσίους υπαλλήλους συνεχίζει να αποτελεί τη μεγάλη εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες επαναλαμβάνονται αυτή την ώρα κι αν θα χρειαστεί θα συνεχιστούν ώς την τελευταία στιγμή που είναι η Δευτέρα, οπότε και συνέρχεται το Eurorgroup. Παρότι τις χθεσινές πολύωρες συζητήσεις απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το «τελικό σχέδιο» της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, δεν επετεύχθη συμφωνία.

Σημείο αιχμής, είναι κατά πόσον οι περίπου 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας θα μεταταγούν άμεσα στην ΕΛΑΣ, ή θα υπάρξει κι ένα μικρό διάστημα διαθεσιμότητας όπως ζητεί η τρόικα. Επιπλέον, οι μετατάξεις 5.000 εκπαιδευτικών δεν θα υπαχθούν στο σχέδιο, οπότε το κενό πρέπει να καλυφθεί από τη «δεξαμενή» των ΟΤΑ.

Στη συνάντηση που είχε το Σάββατο το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης  με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της Δημοτικής Αστυνομίας, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ότι όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, συμφωνήθηκε να «κουρευτεί» κατά 1 δισ. ευρώ ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων για εφέτος, ενώ είναι μικρή η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2013 και το 2014.  Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στη συνεδρίαση δήλωνε χαρακτηριστικά: «Έχουμε συμφωνήσει σχεδόν στα πάντα».

Άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παλεύουμε να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό και να πάρουμε τώρα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, προς το παρόν φαίνεται πώς δεν θα εφαρμοστεί η εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ με το κενό να καλύπτεται από την κατάργηση διαφόρων εξαιρέσεων στις συντάξεις του οργανισμού. Για τον ΕΟΠΥΥ έχει βρεθεί το 50% των μέτρων που θα καλύψει το έλλειμμά του ενώ για τη μείωση των συντάξεων των απόστρατων, το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι το μέτρο θα αποφευχθεί εάν το υπουργείο Άμυνας καλύψει το μισό του κενού από περικοπές σε εξοπλιστικά προγράμματα (125 εκατομμυρίων).

Επίσης, ώς το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχει πωληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ μέρος του δημοσιονομικού κενού καλύπτεται και από την εφαρμογή του φόρου πολυτελείας από φέτος, αντί για το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο με όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Νέες απολύσεις, χαράτσια, μειώσεις μισθών και συντάξεων» προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση «των προθύμων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι κάνει παζάρια στις πλάτες του ελληνικού λαού, με την τρόικα.

«Η "πολιτική συμφωνία" κυβέρνησης - τρόικα για τις χιλιάδες απολύσεις, διαθεσιμότητες, μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να βρει απέναντι όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλο το λαό», παρατηρεί το ΚΚΕ με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της στηρίζει τα αιτήματα του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας. «Όχι στην κινητικότητα, την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Να πάψει η χώρα να είναι προτεκτοράτο των ξένων τοκογλύφων» σημειώνει η ανακοίνωση.

Στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου κήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ για το θέμα της κινητικότητας, ενώ στις 12.30 το μεσημέρι προγραμματίζεται πορεία προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.
Πηγή: Καθημερινή, Newsdesk ΣΚΑΪ