Κλείσιμο

Κατέθεσαν την πρόταση νόμου για το αντιρατσιστικό ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (upd)

Αναλυτικά η πρόταση νόμου που κατατέθηκε ΕΔΩ

H αιτιολογική έκθεση στην πρόταση νόμου, ΕΔΩ


Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν από κοινού την πρόταση νόμου «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» προκειμένου αυτή να συζητηθεί το ταχύτερο δυνατό στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρόταση, υπογράφεται από τους προέδρους των Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Βενιζέλο και Κουβέλη και τους βουλευτές των δύο κομμάτων εκτός από το βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Χατζή Οσμάν Αχμέτ.

Όπως αναφέρεται, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας που μπορούν να διαταράξουν άμεσα την κοινωνική ειρήνη

Η κατάθεση πρότασης νόμου, βασισμένης στο υπάρχον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, είχε προαναγγελθεί προ ημερών από το ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, η ΝΔ προτίθεται να προχωρήσει σε προσθήκες στις ήδη υπάρχουσες διατάξεις που αφορούν το ρατσισμό.

Μιλώντας χθες στο Mega ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να εγκαταλείψει τα τερτίπια και να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα». Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την μεγάλη διαφωνία με την ΝΔ στο ζήτημα αυτό, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι δεν αποτελεί απαρχή για αμφισβήτηση της συνοχής της κυβέρνησης. 

«Η Δημοκρατία έχει ανοχή αλλά έχει και νόμους» τόνισε καλώντας όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να ψηφίσουν την πρόταση νόμου, η οποία, σημείωσε, είναι και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης επέκρινε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει δική του πρόταση νόμου.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε και κατά ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ γνωστοποιώντας ότι τη Δευτέρα το κόμμα του θα καταθέσει δική του πρόταση νόμου για το αντιρατσιστικό. Όπως είπε, «με προοδευτικά δεκανίκια τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη η κυβέρνηση Σαμαρά αρνείται να καταθέσει έναν αντιρατσιστικό νόμο αλλά είναι έτοιμη να καταθέσει έναν αντιδημοκρατικό νόμο που θα περιορίζει τις διαδηλώσεις». 

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «μπροστά στην προσπάθεια του να συντηρήσει ένα ανούσιο δίπολο ο κ. Τσίπρας γίνεται απλά δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά. Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες υπερισχύουν των αξιών και των αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: skai.gr