Κλείσιμο

Τα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με τρόικα - «Πονοκέφαλος» η κινητικότητα

Ανοιχτά παραμένουν τα τρία βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο στις 18:00 το απόγευμα.

Πρόκειται για την κινητικότητα στο δημόσιο, το νέο φόρο για τα ακίνητα και τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.

 Όσον αφορά την κινητικότητα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τον αριθμό των αποχωρήσεων που εχει δώσει ο Αντώνης Μανιακής. Μάλιστα, ο αξιωματούχος προσθεσε, ότι τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα της κινητικότητας θα την κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτηριστικά ότι, ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές διαπραγματεύσεις, απάντησε λακωνικά «όχι».

Συνεργάτες του κ. Μανιτάκη επισήμαιναν με νόημα «οποίος κάνει τις διαπραγματεύσεις ας βάλει την υπογραφή του».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συναντήθηκε και την Παρασκευή ο απόγευμα με την τρόικα, ενώ πρωτύτερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Το «παρών» έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, και καθ΄ οδόν προς την συνάντησή του με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε λακωνικά πως οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται, ενόσω «υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει».

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο». Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Παρασκευής εκπρόσωποι της τριμερούς συμμετείχαν σε πολλές συναντήσεις προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» των διαφωνιών της τρόικας επί της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα δεν ζητά την ακύρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, ωστόσο θέλει να πεισθεί για το ύψος των συνεργιών και ότι δεν θα αυξηθεί το κόστος ανακεφαλαιοποίησης.

Τέλος, για το θέμα του ειδικού τέλους στα ακίνητα, η τρόικα εξετάζει εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις για τον «νέο φόρο», στις οποίες συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. «Δεν έχουν ακόμη απαντήσει», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το «αγκάθι» παραμένει στο τραπέζι.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ