Σαμαράς: Προάσπιση κυριαρχίας προϋπόθεση για ελληνοτουρκικά κεφάλαια προόδου

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά ΕΔΩ

Την πεποίθηση του ότι η «σημερινή ημέρα είναι μία καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας την επιθυμία της Αθήνας για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θεμέλιοι λίθοι αυτής της σχέσης είναι «ο αλληλοσεβασμός [...] το διεθνές δίκαιο και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας». Για επιδίωξη λύσης «win-win» στο θέμα της ΑΟΖ έκανε λόγο ο κ. Ερντογάν

Μιλώντας στον απόηχο των επαφών του με την τουρκική ηγεσία, ο κ. Σαμαράς στάθηκε στις 25 συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο των διμερών επαφών, εκτιμώντας ότι το Ανώτατο Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας έληξε με «θετικό πρόσημο».

Στρέφοντας το βλέμμα του στο μέτωπο των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για μία σταδιακή οικοδόμηση «εμπιστοσύνης» με «προσεκτικά βήματα», παραδεχόμενος ότι οι σχέση μεταξύ των δύο πλευρών «δεν είναι ευθύγραμμη», καθότι έχουμε «περάσει από κρίσεις και εντάσεις», αλλά προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν πλέον να γράψουν «κεφάλαια ειρήνης και προόδου».

Παρά ταύτα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτής της σχέσης αποτελούν ο αλληλοσεβασμός [...], το διεθνές δίκαιο και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας» καθώς διαφορετικά κάθε προσπάθεια θα ήταν «θνησιγενείς». Ερωτηθείς για το ζήτημα της ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς προτίμησε να απαντήσει ολιγόλογα, σχολιάζοντας πως το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο είναι «σαφές».

Τέλος, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να την υποστηρίζει, υπογραμμίζοντας ωστόσο και την «σαφή» ανάγκη «συμμόρφωσης» της Τουρκίας με τους κοινούς κανόνες.

Ερντογάν: Επιζητάμε μία λύση «win-win» για την ΑΟΖ

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Άγκυρα επιζητά μία λύση «win-win» (αμοιβαία κερδοφόρα) για την υπόθεση της ΑΟΖ, εκφράζοντας κι αυτός την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Συνεχίζοντας, ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βαίνουν προς το καλύτερο, καθώς και ότι «στο θέμα της υποψηφιότητάς μας για την Ε.Ε., η Ελλάδα δεν φείδεται προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση».

Τόνισε πως τα μέλη των μειονοτήτων και στις δύο χώρες αξίζουν ειρηνικών συνθηκών διαβίωσης, ενώ επανερχόμενος στις επιχειρηματικές συμφωνίες, δήλωσε ότι «οι επιχειρηματίες και των δύο χωρών επιτελούν μεγάλης σημασίας έργο».

Τέλος, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα της τρομοκρατίας, εκτιμώντας ότι η αντιμετώπισή της είναι ένα «κοινό πρόβλημα».



Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ