Αντιδρά η ΔΗΜΑΡ στην επαναφορά του lockout

Αντιδρά η Δημοκρατική Αριστερά στο ενδεχόμενο αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και επαναφοράς του lockout (ανταπεργία).

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμία προγραμματική συμφωνία.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζησωκράτης δήλωσε τα εξής: «από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο Υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία(το περίφημο άρθρο 4 του Γ. Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση προετοιμάζει την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, έως τα τέλη του 2013.

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τον τρόπο κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης και τη συγκρότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Επίσης, συζητείται η επαναφορά του θεσμού της «ανταπεργίας», δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.

Τέλος, θα επανεξεταστούν τα δικαιώματα των συνδικαλιστών, όπως οι συνδικαλιστικές άδειες.
Πηγή: skai.gr