Η Εκκλησία τη Αλβανίας δεν αναγνωρίζει τη «συρρίκνωση» των Ορθοδόξων

Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία τη Αλβανίας δεν αναγνωρίζει τα επίσημα αποτελέσματα απογραφής στην Αλβανία που κάνει λόγο για στατιστική συρρίκνωση των ορθοδόξων.

Η ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος απογραφής, ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Αλβανία, αποτελούν μόλις το 6,75% του πληθυσμού στην Αλβανία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Σε ανακοίνωσή του μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι: «Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εντελώς ξεκάθαρο στατιστικό λάθος, ή πιο σωστά για απάτη. Όλη η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την απογραφή σχετικά με το θρήσκευμα δεν ανταποκρίνονταν διόλου στην στοιχειώδη αντικειμενική μέθοδο, που εφαρμόζεται στις Ευρωπαϊκές χώρες.»

Κατά την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, ο αριθμός των Χριστιανών Ορθοδόξων μειώθηκε τεχνητά κατά τα 2/3. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, με τα δικά της στοιχεία υπολογίζει το ποσοστό των ορθοδόξων σε πάνω από 24% του αλβανικού πληθυσμού, στοιχείο που ανταποκρίνεται και στις δύο προηγούμενες απογραφές που διενεργήθηκαν στην Αλβανία συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος για το θρήσκευμα. Πρόκειται συγκεκριμένα για την απογραφή του 1927, που ο αριθμός των Χριστιανών Ορθόδοξων προέκυψε 22.3%, και του 1942, 20,7%.

Στη ανακοίνωσή της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αποδίδει τα αίτια αυτού του αποτελέσματος στο γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε η πρότασή της ώστε στο επίσημο ερωτηματολόγιο απογραφής, το ερώτημα για το θρήσκευμα «να ήταν υποχρεωτικό, όπως όλα τα άλλα ερωτήματα, ξεκάθαρο (άμεσο) και ακριβές, με σκοπό να προέκυπταν ακριβή αποτελέσματα». Το επίμαχο ερώτημα, από κοινού με την εθνικότητα ήταν προαιρετικό και διατυπώθηκε με τρόπο περίπλοκο. Αποδίδει το συρρικνωμένο αυτό αποτέλεσμα στον εσκεμμένο αποκλεισμό από την απογραφή των Ορθοδόξων, (η δήλωση μιλάει για ολόκληρα ορθόδοξα χωριά και συνοικίες) ή την απογραφή αυτών αλλά την κατάταξη αυτών στην κατηγορία των απροσδιόριστων θρησκευτικά.

Το αποδίδει επίσης,
στην αποχή από την απογραφή των μειονοτήτων στη χώρα με πληθυσμό κυρίως ορθόδοξο χριστιανό. «Απ΄ ό,τι φαίνεται, υπογραμμίζει στη δήλωσή του το Συμβούλιο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης της Αλβανίας, η απογραφή έγινε κατ΄ αυτόν τον τρόπο με στόχο να υπαγορευτούν οι απαντήσεις προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και για να απογραφούν οι πολίτες κατ΄ αυθαίρετο τρόπο.»

Στην ανακοίνωσή της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας σημειώνει ότι διάφοροι πολιτικοί, αλλά και θρησκευτικοί κύκλοι, καλλιέργησαν παντού το φόβο μήπως το θρήσκευμα συνδέονταν με τη δήλωση της εθνικότητας και καταλήγει: «Καταγγέλλουμε την αντιεπιστημονική μέθοδο που ακολουθήθηκε στο ευαίσθητο αυτό θρησκευτικό θέμα. Διαμαρτυρόμαστε για την προφανή διαστρέβλωση της επαγγελματικής ηθικής. Δεν αναγνωρίζουμε τα στοιχεία σε σχέση με το θρησκευτικό ανήκειν του πληθυσμού που ανακοινώνει η στατιστική του τέλους του έτους 2011, καταρτισμένη από το INSTAT. Τέτοιου είδους σχέδια και πράξεις μπορεί να δυναμιτίσουν τη θρησκευτική συνύπαρξη και αρμονία, για τα οποία έχουμε προσπαθήσει».
Πηγή: Παναγιώτης Μπάρκας, Αργυρόκαστρο