Στάινμπρουκ: «Όχι» στη νοοτροπία «δεν θέλουμε να πληρώσουμε για άλλες χώρες»

Με την επιδίωξη να «εκθρονίσει» την δημοσκοπικά κραταιή Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε, επίσημα πλέον, ο Πίερ Στάινμπρουκ το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, αποσαφηνίζοντας πως το κόμμα θα αναλάβει μία καθαρά «φιλο-ευρωπαϊκή θέση», χωρίς να ενστερνίζεται τη νοοτροπία «‘δεν θέλουμε να πληρώσουμε για άλλες χώρες’».

«Πρέπει [...] να πάμε σε αυτές τις εκλογές μία ξεκάθαρη φιλο-ευρωπαϊκή θέση, χωρίς να φοβόμαστε τις δυσαρέσκειες που υπάρχουν, χωρίς να φοβόμαστε τη θέση κάποιων πως ‘δεν θέλουμε να πληρώσουμε για άλλες χώρες’», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε κατά τη συνεδρίαση του SPD στο Ανόβερο.

«Στα μάτια των γειτόνων μας, φερόμαστε αυτή τη στιγμή σαν ένας σχολικός διευθυντής – ένας καλός γείτονας δεν το κάνει αυτό», συνέχισε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος. «Η κύρια κατηγορία μου είναι πως η [Άνγκελα] Μέρκελ έχει [οδηγήσει] τη Γερμανία στην απομόνωση εντός της Ευρώπης».

Κοινωνικοί στόχοι και επίβλεψη των αγορών

Στρέφοντας το βλέμμα του στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Στάινμπρουκ τάχθηκε υπέρ της «αναγέννησης της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», σημειώνοντας πως «οι άνθρωποι νοιώθουν την εργασία τους να υποτιμάται, πολλοί δεν πιστεύουν καν ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερα.

»Πρόκειται για την αναγέννηση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, η Γερμανία χρειάζεται περισσότερο ‘εμείς’ και λιγότερο ‘εγώ’», συνέχισε ο εκλογικός ηγέτης του SPD, θέτοντας ως στόχους του κόμματος, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση κατώτατου ημερομισθίου για ολόκληρη τη χώρα, περισσότερη ισότητα για τις γυναίκες και πιο αυστηρό έλεγχο των χρηματαγορών και των τραπεζών.

«Αντί για παράδοση ενώπιον της δυνατότητας των χρηματαγορών για εκβιασμό, [θέλουμε] πιο σκληρή ρύθμιση και επίβλεψή τους», τόνισε ο κ. Στάινμπρουκ, ο οποίος παλαιότερα είχε καλέσει τις μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες να δημιουργήσουν και να χρηματοδοτήσουν ένα δικό τους ταμείο διάσωσης, αντί να στηρίζονται σε κρατικές «ενέσεις» κεφαλαίων με τα χρήματα των φορολογούμενων.

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συμμαχιών, ο κ. Στάινμπρουκ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τους Πράσινους, όχι όμως και με τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ, απορρίπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, σαν αυτόν που είχε σχηματιστεί έπειτα από την πρώτη εκλογή Μέρκελ το 2005, όταν ο κ. Στάινμπρουκ είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών υπό την καγκελάριο.

Η ομιλία του ενθουσίασε τους 600 συνέδρους του SPD, οι οποίοι τον ψήφισαν με ένα ποσοστό που ξεπερνά το 93%.
Πηγή: skai.gr