Μετά τη Σύνοδο Κορυφής τα μέτρα – Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα με τρόικα

Δύσκολο να κλείσει το πακέτο των μέτρων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 - 19 Οκτωβρίου, εκτίμησε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά, παραμένουν ωστόσο ανοιχτά τα ζητήματα της χρηματοδότησης του κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση, αλλά και της βιωσιμότητας του χρέους. Το πιθανότερο είναι παμε για έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είπε οτι οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκταμιευθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα στα μέσα Νοέμβριου, είτε μετά από απόφαση του τακτικού Eurogroup που είναι προγραμματισμένο στις 12 του μήνα, είτε σε έκτακτο Eurogroup.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, καθώς προέκυψε ζήτημα με το σύστημα συνταγογράφησης, τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο συναντήθηκαν και νωρίτερα.

Αύριο θα γίνει η νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

Τονίζεται ότι στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν είναι γνωστό εάν η ατζέντα θα περιλαμβάνει την εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα εμβάθυνσης της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης της ευρωζώνης, το θέμα της θέσπισης ενός ενιαίου εποπτικού φορέα για τον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αλλά και ζητήματα ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας είχε σήμερα, Δευτέρα, συζητήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε με τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και τις τριετίες που αφορούν τον κατωτατο μισθό.

Συνάντηση με την τρόικα θα έχει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας αναβλήθηκε και θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί .
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης