Κλείσιμο

Σαμαράς: Πλήρης καταστροφή η έξοδος από το ευρώ – δεν είναι επιλογή

«Πλήρη καταστροφή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το ενδεχόμενο απόπειρας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας μέσω εγκατάλειψης της ευρωζώνης και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, σημειώνοντας μάλιστα πως η έξοδος από τη νομισματική ένωση «δεν είναι επιλογή» για τη χώρα μας.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Αθήνα βγει από την ΟΝΕ οι έλληνες, οι οποίοι έχουν ήδη χάσει το 35% του βιοτικού τους επιπέδου κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, «θα έχαναν ακόμη 70% από τα σημερινά επίπεδα εντός ολίγων μηνών!

»Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Και καμία δημοκρατία δε θα μπορούσε να επιζήσει από κάτι τέτοιο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στρέφοντας το βλέμμα του στο μέλλον της ευρωζώνης στον απόηχο μία ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης, εκτιμώντας πως «μόλις έφευγε ένα κράτος μέλος το πιθανότερο είναι ότι οι διεθνείς αγορές θα έβαζαν στο στόχαστρό τους τον επόμενο ‘αδύναμο κρίκο’. Κανείς δε γνωρίζει πού θα σταματούσε αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό για τους πάντες. Και θα μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο για πολλούς».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα έχει αναστρέψει ήδη την πορεία της» και δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Προέβλεψε μάλιστα ότι «σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά. Θα θεωρείται δικαίως σημαντική απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύει τα προβλήματά της και να ξεπερνά με επιτυχία τις δυσκολίες».

Τα σχόλια του κ. Σαμαρά έγιναν στο Παρίσι όπου παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τα 125 χρόνια της International Herald Tribune.
Πηγή: skai.gr