Κρίσιμη σύσκεψη αρχηγών

Των Γιώργου Π. Τερζή - Ελλης Tριανταφύλλου

Αντιμέτωποι με την εξαιρετικά δύσκολη αναζήτηση 1,5 δισ. επιπλέον μέτρων, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, θα βρεθούν την Πέμπτη οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν προκειμένου να αποφασίσουν ποια από τα πρόσθετα επώδυνα μέτρα που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών θα αποδεχθούν. Ολα είναι πολιτικά και κοινωνικά δυσβάστακτα και η όλη διαδικασία αναμένεται να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή, αφού καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα σε ακόμη πιο βαθιές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή κάποιο άλλο «βαρύ» μέτρο, ενώ έχει ήδη κλειδώσει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να καταλήξουν στις κατευθυντήριες γραμμές προς τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος και θα αναλάβει την τελική διαπραγμάτευση, το αποτέλεσμα της οποίας δεν αποκλείεται να κληθούν να εγκρίνουν τελικά σε νέα σύσκεψη το απόγευμα της Κυριακής.

Η συνάντηση των τριών επισπεύσθηκε, καθώς το Μαξίμου έγινε αποδέκτης της δυσαρέσκειας του κ. Βενιζέλου για το γεγονός ότι κατά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τις αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Στουρνάρας δεν έκανε αναλυτική αναφορά στον τρόπο με τον οποίον προτίθεται να καλύψει τα ποσά που δεν έχουν ακόμη εξευρεθεί από το συνολικό πακέτο μέτρων. «Η τρόικα δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν να συνεχίζει να ελπίζει σε ισοδύναμα. Είναι η ώρα των επώδυνων αποφάσεων και αυτές πρέπει να ληφθούν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», έλεγαν χθες στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, προϊδεάζοντας για ένα εξαιρετικά βαρύ πακέτο.

Την Τρίτη στο Μαξίμου διεξήχθησαν δύο παράλληλες συσκέψεις. Η μία του οικονομικού επιτελείου (μεταξύ άλλων οι Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας), που είχε αντικείμενο τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων της ελληνικής πλευράς, και η άλλη της επικοινωνιακής ομάδας (Σ. Κεδίκογλου, Γ. Μουρούτης, Γρ. Τσιμογιάννης), με στόχο τη διαμόρφωση της στρατηγικής. Η ολοκλήρωση των μέτρων και η κατάθεσή τους στη Βουλή, την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται να συνοδευθεί με διάγγελμα του πρωθυπουργού και με συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. Και στις δύο παρεμβάσεις του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να υποστηρίξει ότι η υπερψήφιση και εφαρμογή των νέων μέτρων, των «τελευταίων», αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Eυρωζώνη, να τεθεί τέλος στα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, αλλά και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά. Στην ίδια γραμμή θα κινηθεί και κατά την ομιλία του προς τους γαλάζιους. Η κομματική πειθαρχία είναι δεδομένη, εξ ου και η επιλογή περίληψης όλων των διατάξεων σε ένα μόνον άρθρο, κάτι που θα αναγκάσει τους βουλευτές να επιλέξουν «ναι» ή «όχι» και θα αποτρέψει φαινόμενα «επιλεκτικής ευαισθησίας» έναντι συγκεκριμένων ομάδων που πλήττονται.

Ο κ. Σαμαράς αναχωρεί το απόγευμα της Πέμπτης για τη Ρώμη. Πέραν της συνάντησης που θα έχει με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, θα επιδιώξει κατ' ιδίαν συναντήσεις, στο περιθώριο της συνόδου ηγετών του CDI (Διεθνής Κεντροδεξιών Κομμάτων) που διεξάγεται στην πόλη, και με τους κ. Μαριάνο Ραχόι, Εντα Κένι και Βίκτορ Ορμπαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο κ. Μόντι να επιδιώξει μια κοινή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των τεσσάρων χωρών.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή