Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις δηλώσεις Σαμαρά-Γιουνκέρ

«Ο δρόμος που βαδίζει η κυβέρνηση είναι αυτός της πλήρους υποταγής στα συμφέροντα των δανειστών, [...] της ύφεσης και της λιτότητας», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των δηλώσεων Σαμαρά-Γιουνκερ, τονίζοντας πως στόχος είναι μία «πιο σκληρή εσωτερική υποτίμηση, [η] κατάργηση του κοινωνικού κράτους και [το] ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Όπως καταλήγει η Κουμουνδούρου, «η έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα και την Ευρώπη περνά μέσα από την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής [και] την επαναθεμελίωση της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας συνάμα ότι η «θρυλούμενη επιμήκυνση, προϋποθέτει την απαρέκλητη εφαρμογή της μέχρι σήμερα υφεσιακής πολιτικής».

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Eurogrpoup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξαπολύει με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις που έκαναν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρει, «η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιούνκερ και οι προκλητικές δηλώσεις τους επιβεβαιώνουν ότι μόνο ένταση της αντιλαϊκής θύελλας θα υπάρξει ανεξάρτητα από την όποια διαπραγμάτευση, ανεξάρτητα από την επιμήκυνση ή όχι του χρέους».

«Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να πουν τώρα ένα βροντερό ‘όχι πια στον εμπαιγμό’ της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου», ενώ σύμφωνα με το ΚΚΕ, «χρειάζεται οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, με εγκατάλειψη κάθε αυταπάτης ότι είναι δυνατό ο λαός να ζήσει καλύτερα μέσα στην ΕΕ και με την κυριαρχία στην Ελλάδα των μονοπωλίων και της εξουσίας τους».

Από την πλευρά της συμπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ χαιρέτησε την αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού από τον κ. Γιουνκέρ, τονίζοντας μάλιστα ότι «χάρη σε αυτές» η Ελλάδα «έχει ήδη πετύχει τα 2/3 της συνολικής προσαρμογής».

Επιπλέον, η Ιπποκράτους εξέφρασε την έμπρακτη υποστήριξή της στους χειρισμούς του πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας συνάμα την ανάγκη ανατροπής των «άδικων και αρνητικών στερεοτύπων που δυστυχώς έχουν επικρατήσει σε βάρος της χώρας μας» ως βάση για να ολοκληρωθεί η εθνική προσπάθεια.
Πηγή: skai.gr