Ανανεώνουν το ραντεβού τους οι αρχηγοί – Τι συζήτησαν την Πέμπτη

Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κύριους Βενιζέλο και Κουβέλη για την οριστικοποίηση των μέτρων 11,5 δισ. που αφορούν την διετία 2013- 2014, ορίστηκε για τη Δευτέρα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι "επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς επιπλέον ύφεση". Πρόσθεσε ότι όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές με περισσότερη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών τέθηκαν, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ψαλίδι 10% για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, περικοπή μέχρι και 40% στα εφάπαξ, πλαφόν 1.500 ευρω σε ετήσια βάση στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, πλαφόν ανώτατης σύνταξης 2.400 ευρώ και επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές. Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στο σχετικό βίντεο.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να βοηθήσουν οι εταίροι τη χώρα κατανοώντας την οικονομική και κοινωνική της κατάσταση.

Όπως είπε εάν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος στην ευρωζώνη, κάνουν λάθος.

"Η θυσία της Ιφιγένειας θα αποδειχθεί αυτοκτονία της ευρωζώνης" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε πως η αντιμετώπιση των ζητημάτων συνεχίζεται, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές. Διεκδικούμε, τόνισε, δίκαιες λύσεις και παρεμβάσεις, επισημαίνοντας πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει.

Την Παρασκευή οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν στις 11 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό και στις 2 με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πηγή: skai.gr