Μπαρόζο: Δεν είναι μόνοι τους οι Έλληνες, υπάρχει ελπίδα

«Δεν αρκούν τα λόγια χρειάζονται πράξεις» ήταν το μήνυμα του προέδρου της Κομισιον Ζοζέ Μανουελ Μπαροζο, μετά τη συνάντησή του, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τόνισε πως οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους, υπάρχει ελπίδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τέλος αναφερόμενος στη δήλωση Σαμαρά για υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας από δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, επισήμανε ότι «στην Ευρώπη βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και ζήτησε να συσπειρωθούν οι δυνάμεις για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και εφαρμογή των συμφωνηθέντων επισήμανε στο πρόεδρο της Κομισιον ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Όπως είπε, με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συζήτησαν την πολιτική της κυβέρνησης για τον έλεγχο του ελλείμματος, τις μεταρρυθμίσεις και γενικότερα την κρίση χρέους που υπάρχει στην Ευρώπη.

Τόνισε την αποφασιστικότητα των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και στην εφαρμογή συμφωνημένων μέτρων για τον περιορισμό ελλείμματος.

«Είπα ξεκάθαρα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει ανάκαμψη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα, είπε ότι είναι η διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων, η επίσπευση της συγχώνευσης ή κατάργησης οργανισμών, μέτρα για την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος, απορρόφηση των αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων, άμεσο χτύπημα κατά της γραφειοκρατίας, δραστική περικοπή των δημοσιών δαπανών σε όλα τα επίπεδα».

Ο πρωθυπουργός, έκανε ειδική μνεία και στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευση, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ευρωπαϊκό. Ζήτησε να υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδιαίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες του νότου. Τέλος, ο κ. Σαμαράς, είπε πως επεσήμανε στον κ. Μπαρόζο την ανάγκη να αποφεύγονται δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που «δυσκολεύουν την προσπάθεια να πιάσουμε τους στόχους μας».

Οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους, υπάρχει ελπίδα απάντησε ο κ. Μπαρόζο επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις συμμερίζονται και τα άλλα δύο μέλη της κυβέρνησης, τα οποία ευχαρίστησε για την προσήλωσή τους στην Ευρώπη.

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την επιθυμία του να στείλει μήνυμα στον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι καταλαβαίνει τους προβληματισμούς των πολιτών και συμφωνεί ότι κάποιες προσπάθειες φαίνονται άδικες, αλλά όπως είπε, οι άλλες εναλλακτικές θα ήταν πολύ πιο δύσκολες για την Ελλάδα και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να βγει από την κρίση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη βρίσκεται μέσα στην Ευρωζώνη και σημείωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι δεν αρκούν πλέον τα λόγια, για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη. «Μετά τη συνάντηση έχω την εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα» είπε ο κ. Μπαρόζο και επεσήμανε ότι η Κομισιόν θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι έχει έρθει σαν φίλος της Ελλάδας, η οποία είναι κομμάτι της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είπε ότι η απάντηση πρέπει να είναι συνεκτική και η Κομισιόν θα προτείνει μία πιο ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα.

Ο κ. Μπαρόζο τέλος, ζήτησε να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ για το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη «βρισκόμαστε όλοι σο ίδιο καράβι».
Πηγή: skai.gr