Στήριξη υπό προϋποθέσεις το μήνυμα Μπαρόζο στην Αθήνα

Μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα κομίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Τελευταία φορά που ο κ. Μπαρόζο είχε αφιχθεί στη χώρα μας ήταν προ τριών ετών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής φαίνεται ότι θα παράσχει στήριξη στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να διαβεβαιώσει, τον κοινοτικό αξιωματούχο ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει στην περίοδο των πράξεων και όχι των λόγων και πως οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν τάχιστα.

Πάντως, ο κ. Μπαρόζο δεν θα εμπλακεί άμεσα σε ζητήματα που άπτονται της τρόικας, ωστόσο κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να συζητηθεί η υλοποίηση του προγράμματος και η αξιοποίηση όλων εκείνων των χρηματοοικονομικών εργαλείων (πχ. ΕΤΕΠ) που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι σαφές στίγμα των προθέσεων του προέδρου της Κομισιόν έδωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χοακίν αλ Μούνια, ο οποίος τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αν χρειαστεί περισσότερη χρηματοοικονομική βοήθεια.

Όπως ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires, εάν χώρα μας τηρήσει τις δεσμεύσεις της για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τότε οι εταίροι της θα πρέπει να κάνουν περισσότερα βήματα για να βοηθήσουν τη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που κορυφαίο στέλεχος της ΕΕ υποστήριξε δημοσίως ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει νέο πακέτο βοήθειας.

Η επίσκεψη Μπαρόζο στην Αθήνα έχει πολιτική χροιά καθώς σημαίνει αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για το πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr