Ερό: Η Γαλλία δεν προσπαθεί να απομονώσει την Άνγκελα Μέρκελ
Η Γαλλία δεν επιδιώκει τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής συμμαχίας με σκοπό να απομονώσει τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελά Μέρκελ, αποσαφήνισε ο γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο σταθμό Europe 1.

«Απολύτως όχι. Αυτός θα ήταν ο λάθος δρόμος. Αυτή, οπωσδήποτε, δεν είναι η δική μου θέση, ούτε αυτή της Γαλλίας», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Ερό, όταν ρωτήθηκε εάν το Παρίσι επιχειρεί να απομονώσει την κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει προκειμένου να προωθήσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής κρίσης.

Ερωτηθείς για το εάν έχει κάποιο μήνυμα που επιθυμεί να στείλει στην καγκελάριο, ο κ. Ερό απάντησε: «Έχουμε την κοινή ευθύνη να δώσουμε ένα μέλλον στην Ευρώπη».

Τα σχόλια του γάλλου πρωθυπουργού έρχονται στον απόηχο διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχει λάβει ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήδη τηρεί στενές επαφές με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, και της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, ενώ, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, έχει συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της γερμανικής αντιπολίτευσης.

Παραδοσιακά, ο γάλλος πρόεδρος φιλοξενεί τον εκάστοτε ηγέτη της Γερμανίας προτού καλέσει αντιπολιτευόμενους πολιτικούς. Ωστόσο, ο Σοσιαλιστής ηγέτης έχει ήδη καλέσει μέλη της Αριστερής γερμανικής αντιπολίτευσης στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο κ. Ολάντ συναντήθηκε χθες, 14 Ιουνίου, με τον κ. Μόντι στη Ρώμη, με τους δύο άνδρες να υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων προκειμένου να προστατευθεί το κοινό νόμισμα.

Αμφότεροι, όπως και ο κ. Ραχόι, έχουν επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη άμεσης έκδοσης ευρω-ομολόγων, κοινών χρεογράφων με κοινό επιτόκιο για όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η «φθηνή» χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων κρατών από τις αγορές.

Παρά ταύτα, το Βερολίνο έχει έως τώρα αντισταθεί στις εκκλήσεις των Ευρωπαίων εταίρων του για έκδοση ευρω-ομολόγων, με την γερμανίδα καγκελάριο να αντιτείνει ότι δεν πιστεύει σε «θαυματουργές» ή «γρήγορες» λύσεις στα δομικά προβλήματα της ΟΝΕ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
0 0 Bookmark

Απόρρητο