Κλείσιμο

Φρ. Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί ένα επίπεδο ανάπτυξης

Ο Φρανσουά Ολάντ με τον «αέρα του Προέδρου» όπως γράφει ο γαλλικός τύπος, πραγματοποίησε χθες ανοιχτή συνέντευξη τύπου, παρουσία 280 δημοσιογράφων, εκ των οποίων οι 73 ξένοι ανταποκριτές.

Από τα σημαντικά σημεία της συνέντευξης τύπου ήταν ότι ο Φρανσουά Ολάντ ενθουσιασμένος με τη
στάση του Μάριο Ντράγκι της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στα θέματα ανάπτυξης, βρίσκει ένα ισχυρό υποστηρικτή. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος είναι γνωστό ότι εξ’αρχής στην καμπάνια του προωθεί τις αναπτυξιακές λύσεις αντί των μέτρων λιτότητας.

Παρ’ όλο που στη συνέχεια ο ίδιος ο κ. Ολάντ παραδέχθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «δεν εννοεί τα ίδια πράγματα όσον αφορά τα μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη… αλλά φθάνουμε σιγά-σιγά στην ουσία και οι γαλλικές εκλογές θα έχουν την δική τους συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια, ο Φρανσουά Ολάντ σχετικά με την πολιτική της Ευρώπης εκδήλωσε την πρόθεση του να αποστείλει ένα μεμοράντουμ στην περίπτωση που εκλεγεί, σε όλους τους ομολόγους του στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, το μεμοράντουμ θα έχει τέσσερα κύρια σημεία τα οποία θα είναι τα εξής:

Πρώτον, η δημιουργία ευρωομολόγων, για την χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων μεγάλων υποδομών, πράσινης ανάπτυξης και νέων τεχνολογιών, και όχι για την αμοιβαιοποίηση των χρεών.
Δεύτερον, η αύξηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τρίτον, η δημιουργία φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, και τέταρτον, η δυνατότητα κινητοποίησης όλων των υπολοίπων των Διαρθρωτικών Ταμείων τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα και τα οποία όπως διευκρινίζει η συντάκτης θα υποστηρίξουν προγράμματα για την ανάπτυξη.

Φυσικά δεν παραλήφθηκε και η ερώτηση για το μέλλον της Ελλάδας και ποια η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος σε περίπτωση που εκλεγεί.

«Δε μπορώ να προκαταλάβω ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.[…] Γνωρίζω ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου του εκλογικού συστήματος και την πολυδιάσπαση των κομμάτων και τον κίνδυνο να μην υπάρξει σταθερός συνασπισμός. Αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Οπότε πρέπει να κάνουμε τα πάντα την επόμενη των εκλογών […] για τη σταθερότητα και τη συνοχή, καθώς επίσης και να μειωθεί το βάρος γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση.

Κάνω πάντα την πρόταση να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, πχ. από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Η Ελλάδα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία γιατί δε μπορεί να καταβάλει τη δική της συμμετοχή, που της επιβάλλεται. Πρέπει να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί ένα επίπεδο ανάπτυξης. Γιατί τώρα δεν αντέχει άλλο. Και όποιες και αν είναι οι θυσίες δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα που πρέπει όσον αφορά στη μείωση των ελλειμμάτων που αναμένει η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη, οπότε πρόκειται για καθοδική περιδίνηση. Εδώ θα είμαστε μετά τις 6 Μαΐου, ελπίζω.»
Πηγή: Βάλια Διώτη